Razak: MH370 pao na jugu Indijskog okeana

Zrakoplov Malaysia Airlinesa pao je na jugu Indijskog oceana, kazao je premijer Malezije Najib Abdul-Razak u ponedjeljak, prenose agencije.

“Sa velikom tugom i žaljenjem, u skladu sa posljednjim podacima, moramo zaključiti kako je let MH370 okončan u južnom Indijskom oceanu”, kratko je kazao šef Vlade Malezije.

Nešto ranije, i kompanija Malaysia Airlines je objavila kako se pretpostavlja da se nestali Boeing srušio, te da nema preživjelih.

“Veoma ožalošćeni, trebamo pretpostaviti, mimo bilo kakve razumne sumnje, kako je MH370 izgubljen i da niko ko je u njemu bio nije preživio. Moramo sada prihvatiti sve dokaze koji ukazuju kako je avion pao u južnom Indijskom oceanu.”

Dva nova predmeta

Posada australskog zrakoplova koji pretražuje jug Indijskog oceana u nadi da će pronaći tragove nestalog Boeinga 777 Malaysia Airlinesa uočila je dva nova predmeta u moru, potvrdio je premijer Australije Tony Abbott.

Premijer Abbott je rekao pred parlamentom kako brod australske mornarice plovi u blizini mjesta gdje su viđeni predmeti, te se nada kako će ih uskoro izvući iz vode.

Navodno je jedan predmet okrugao i zeleno-sive boje, dok je drugi narančast i četvrtast, prenose mediji.

Posada kineskog zrakoplova koji sudjeluje u potrazi ranije je javila kako je vidjela različite predmete, ali ih plovila američke mornarice nisu mogla pronaći.

Premijer Malezije Najib Abdul-Razak napisao je u međuvremenu na Twitteru kako ga je pozvao australski premijer Abbott i rekao da će u roku nekoliko sati pronađeni predmeti biti izvučeni iz mora.

Koordinirana potraga

Kineski zrakoplov koji sudjeluje u potrazi za Boeingom 777 Malaysia Airlinesa, koji je nestao 8. ožujka, otkrio je prethodno objekte koji su ocijenjeni “sumnjivima” u južnome dijelu Indijskog oceana, javila je agencija Xinhua, dok su australske vlasti koje koordiniraju potragu objavile da se potraga intenzivira, te da se provjerava svaki mogući trag.

Vojni zrakoplov Iljušin-76, koji je registrirao “sumnjive predmete”, kineske vlasti su angažirale u okviru potrage za nestalim malezijskim zrakoplovom, u koju je uključen veći broj zemalja.

Više zemalja, među kojima Kina i Australija, do sada je satelitom detektiralo nazočnost mogućih ostataka u glavnoj zoni potrage za zrakoplovom na letu MH370, u području od 2500 km od obala Australije.

Francuski satelit je također locirao moguće ostatke koji plutaju u južnom dijelu Indijskog oceana, ali izvan zone u kojoj se odvija potraga, objavile su u ponedjeljak ujutro australske vlasti.

Boeing 777 na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga nestao je 8. ožujka s 239 putnika i članova posade, od kojih su dvije trećine bili Kinezi.

Pogoršanje uvjeta

Istodobno, australske vlasti objavile su kako se u južnome dijelu Indijskog oceana intenzivira potraga u koju je uključen veći broj zrakoplova i vojnih brodova, nakon što je iz više izvora dojavljeno otkrivanje mogućih ostataka.

Australija je objavila da ide slijedom svakog dojavljenog traga u lociranju zrakoplova prije najavljenog pogoršanja vremenskih uvjeta.

Američka mornarica je, također, potvrdila da je u područje u kojem se odvija potraga poslala sustav za otkrivanje crnih kutija.

Riječ je o mjeri opreza, rekao je u elektroničkoj poruci zapovjednik William Marks, glasnogovornik američke Sedme flote.

Ako se potvrdi da locirani predmeti predstavljaju ostatke nestalog zrakoplova, sustav TPL25 (Tower Pinger Locator System) bit će dodatni adut u pokušaju mogućeg lociranja crnih kutija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO