Cjelonoćno slavlje na Krimu nakon aneksije

Priključenje Rusiji na Krimu proslavljeno uz vatromet (EPA)

Hiljade ljudi u glavnom gradu Krima Simferopolju proslavile su odvajanje te regije od Ukrajine i formalno pripajanje Ruskoj Federaciji.

Slavlje je nastavljeno do ranog jutra u subotu, nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum kojim je Krim postao dio Rusije. Vatromet je zasvijetlio na nebu iznad Simferopolja, a prisutnima se obratio krimski premijer Sergej Aksjonov.

„Siguran sam da ćemo u Krimu svi živjeti sretno, kako su naši očevi i djedovi željeli da živimo i kako smo sanjali. Ovo je pošteno i mi to zaslužujemo. Sretan praznik, dragi prijatelji“, rekao je.

Prisutni su pjesmom pozdravili Aksjonova.

Proslave su se u isto vrijeme održale i u Moskvi, gdje je, također, upaljen vatromet.

U međuvremenu je međunarodni tim posmatrača poslan u istočni dio Ukrajine, gdje su odnosi između pristalica i protivnika Rusije i dalje zategnuti.

Tim OSCE-a počet će sa svojim radom čim Rusija povuče prigovore. I dalje postoji neslaganje o pitanju hoće li timu biti dozvoljen ulazak na Krim.

Traje i vojna tranzicija, Rusija preuzima baze na poluotoku i podiže nacionalne zastave, a ukrajinski vojnici se povlače.

Pripojenjem Krima Rusiji, Vladimir Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu, izjavila je u petak bivša premijerka Julija Timošenko upozorivši ruskog čelnika protiv iskušenja da nastavi ofanzivu na kontinentalnu Ukrajinu.

Državni neprijatelj

Julija Timošenko se prvi put pojavila na ukrajinskoj državnoj televiziji nakon izlaska iz zatvora krajem februara i svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.

“Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu nakon što nam je objavio rat”, rekla je u političkom talk-showu koji je uživo prenošen.

“Putin je neprijatelj, broj jedan, Ukrajine koji je oružjem uzeo našu zemlju”, naglasila je.

“Moramo biti spremni u slučaju da Putin prijeđe crvenu liniju” i navela da je blizu 100.000 ruskih vojnika raspoređeno na ukrajinskoj granici. “Putin neće uspjeti, Krim će biti naš”, tvrdila je.

Timošenko je, također, pozvala Ukrajince da budu spremni boriti se u slučaju ulaska ruskih snaga u kontinentalnu Ukrajinu.

“To nije prvi diktator fašističkog ponašanja. Svijet je već zaustavio mnoge od njih posljednjih godina. Sjećamo se Libije, sjećamo se drugih diktatora koji su svrgnuti. Putin nije iznimka”, zaključila je.

Izvor: Agencije