Sirijska vojska zauzela čuveni dvorac

Crac de Chevaliers izgrađen je između 1142. i 1271. godine i smatra se jednim od najočuvanijih krstaških zamkova (Al Jazeera)

Sirijska vojska zauzela je dvorac Crac des Chevaliers iz 12. stoljeća, nakon opsade te utvrde koja je bila u rukama pobunjenika od 2012, izvijestile su sirijska i libanska televizija.

Libanska televizijska stanica Al-Maydeen prikazala je vojnike kako stoje na zidinama dvorca koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Vojska je, također, vratila kontrolu nad većim dijelom Al-Hosna, grada u podnožju dvorca, koji je sedmicama bio okružen sirijskim vojnicima sve dok većina pobunjenika nije pobjegla u četvrtak ujutro, a vojska ušla unutra, rekli su stanovnici.

Sirijska vojska postavila je nacionalnu zastavu na dvorac u pokrajini Homs, nakon što je eliminisala teroriste koji su bili tamo”, javila je sirijska državna televizija, koja sirijske pobunjenike naziva teroristima.

Agencija AP javlja kako se čula slavljenička paljba dok su vojnici prolazili kroz dvorac.

Aktivisti strahuju za izbjeglice

U posljednje dvije sedmice Vladine trupe su zauzele barem četiri grada i sela duž granice sa Libanom, pokušavajući da prekinu opskrbni lanac opozicije.

Najveći udarac opoziciji bio je gubitak Yabrouda, blizu istočne granice sa Libanom, prošle nedjelje.

Borbe za zauzimanje dvorca Crac des Chevaliers trajale su više od mjesec.

Beibares Tellawi, aktivista iz Homsa, rekao je za AP da je dvorac pao u ruke Vladinih trupa nakon što su dan ranije pobunjenici i Vlada postigli dogovor da će opozicionim borcima biti omogućen siguran prolaz u Liban.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je u borbama oko Al-Hosna ubijeno 12 vojnika, uključujući vođu grupe Jund al-Sham, državljanina Libana.

Samer Al-Homsi, aktivista iz Homsa, rekao je da su vojnici presreli ljude koji su bježali iz tog grada i da se strahuje da su mnogi ubijeni.

Crac de Chevaliers izgrađen je između 1142. i 1271. godine i smatra se jednim od najočuvanijih krstaških zamkova.

Na popis svjetskog naslijeđa UNESCO-a upisan je 2006. i jedno je od šest mjesta u Siriji koja se nalaze na toj listi.

Izvor: Al Jazeera i agencije