SAD Iračane snabdijeva projektilima

SAD je Iraku isporučio najmanje 100 projektila 'Hellfire', zajedno s municijom i puške M4 (Wikipedia)

Sjedinjene Američke Države isporučile su ovog mjeseca Iraku najmanje 100 projektila “Hellfire”, puške M4 i stotine hiljada komada municije, saopćila je Ambasada SAD-a u Bagdadu.

Isporuka oružja dio je napora SAD-a da pomognu Iraku u borbi protiv sunitskih grupa, među kojima je organizacija Islamska država Irak i Levant, u svjetlu nestabilnosti u sunitskim oblastima, posebno u zapadnoj provinciji Anbar.

“Ranije ovog mjeseca SAD je Iraku isporučio najmanje 100 projektila ‘Hellfire’, zajedno s municijom i puške M4”, navela je Ambasada u saopćenju.

“Od ključnog je značaja da iračke sigurnosne snage budu opremljene modernim i efikasnim oružjem, s obzirom na ozbiljnu prijetnju koju organizacije Islamska država Irak i Levant predstavljaju za Irak i cijeli region”, dodaje se u saopćenju.

SAD narednih sedmica namjerava nastaviti snabdijevati Irak oružjem, prenose agencije, javlja Tanjug.

Irak već duže vrijeme prolazi kroz period najtežeg nasilja, još od doba krvavih sektaških sukoba tokom 2006. i 2007. godine.

Samo od početka marta u toj zemlji je ubijeno više od 240 ljudi, uglavnom u napadima pripadnika sunitske zajednice, koji nisu zadovoljni odnosom pretežno šiitske iračke Vlade prema njima.

Obnova nuklearnih zaliha

U međuvremenu, Washington želi obnoviti zalihe nuklearnih bombi u Evropi poslije 2020. godine, javlja Anadolija.

Njemački list Spiegel je objavio vijest da američka Vlada traži finansijske izvore za postavljanje novih nuklearnih bombi tipa B61-12 u Evropi, u okviru nacrta budžeta za 2015. godinu.

Navodno, prve nove bombe će biti spremne nakon 2020. godine, a koštat će blizu 10 milijardi dolara, navodi se u ovoj vijesti.

Također, američke vlasti predviđaju trošak od 154 miliona dolara za osiguranje skladišta oružja, a Njemačka će platiti jednu petinu ovog iznosa.

Među lokacijama koje će biti modernizirane nalazi se i jedina aktivna baza nuklearnog oružja u Njemačkoj, Buchel u području Rheinland-Pfalz.

SAD planira modernizaciju nuklearnog oružja u Evropi već duže vremena.

Izvor: Agencije