Izraelski avioni ponovno raketiraju Gazu

Izraelski avioni gađali su mete u Gazi, dok je palestinska oružana grupa, odgovorna za ispaljivanje raketa na Izrael, kazala da se pridržava primirja.

Predstavnici Islamskog džihada kazali su u četvrtak za Al Jazeeru da se od podneva pridržavaju primirja koje je postignuto 2012. uz posredovanje Egipta.

Izrael je u međuvremenu napao Rafah na jugu Gaze.

Reporter Al Jazeere Safwat al-Kahlout javlja kako su medicinski radnici iz Gaze javili da je troje ljudi povrijeđeno u izraelskim napadima.

Khaled al-Batch, vođa Islamskog džihada u Gazi za AP je rekao: “Odlučili smo se pridržavati primirja nakon što su naša egipatska braća inicirala kontakt s nama u proteklih nekoliko sati”.

“Dok god okupator poštuje primirje, poštovat ćemo primirje i trenutno o ovome izdajemo naređenja brigadama Al-Quds, našem vojnom krilu.”

Reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett javila je iz Washingtona da Vlada Izraela ne komentira primirje.

Izraelska vojska je potvrdila za Al Jazeeru da su njeni avioni u četvrtak napali sedam lokacija u Gazi.

Napadi na Ashkelon i Ashdod

U četvrtak je nastavljeno raketiranje izraelskih gradova iz Pojasa Gaze, nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao Izrael da “prekine vojnu eskalaciju na opkoljeni Pojas Gaze”.

Sirene su se oglasile u južnim izraelskim gradovima Ashkelonu i Ashdodu. Policija kaže da nije bilo žrtava u raketnim napadima.

Izrael je u srijedu napao 29 meta u Pojasu Gaze, objavila je izraelska vojska, nakon što su Palestinci ispalili najmanje 60 raketa na Izrael, što je bio najteži takav napad od 2012, prenosi Hina.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon osudio je niz raketnih napada na Izrael iz Pojasa Gaze koji je izazvao brzu izraelsku reakciju.

“Generalni sekretar oštro osuđuje raketne napade na Izrael iz Gaze, za koje je odgovornost preuzeo Islamski džihad”, kaže se u saopćenju službe za odnose s medijima generalnog sekretara UN-a.

“Još se ispituju broj žrtava i šteta, a [Ban Ki-moon] osuđuje tešku eskalaciju nasilja”, stoji u saopćenju.

Generalni sekretar poziva “sve strane da se maksimalno suzdrže i spriječe nove incidente koji bi mogli dovesti do veće eskalacije i destabilizacije regije”.

Napad iz odmazde

Izrael kaže kako u raketnom napadu u srijedu nije bilo žrtava, a Islamski džihad preuzeo je odgovornost. Dan ranije izraelske snage sigurnosti su ubile trojicu pripadnika Islamskog džihada koji su minobacačkom vatrom napadali izraelske vojnike.

Iz Islamskog džihada, oružanog krila Brigade al-Qudsa, izdali su saopćenje u kojem se kaže da su ispalili “70 raketa” na Izrael.

Pripadnici Brigade al-Qudsa su dodali da će nastaviti s bombardiranjem kao odgovorom na “izraelsku agresiju”.

Hamas je upozorio Izrael da ne dođe do eskalacije sukoba.

“Mi odgovornim smatramo okupatore, upozoravamo na posljedice bilo kakve eskalacije te ponavljamo da je otpor pravo palestinskog naroda da se brani”, kazao je Ihab al-Ghassin, glasnogovornik Hamasa.

Izvor: Agencije