Bivši premijer Libije pobjegao iz države

Libijski parlament u utorak je izglasao nepovjerenje Aliju Zeidanu (EPA)

Bivši libijski premijer Ali Zeidan pobjegao je u Evropu nakon što ga je u utorak Parlament smijenio jer nije uspio zaustaviti separatističke pobunjenike na istoku zemlje da neovisno o centralnoj vlasti izvoze naftu, prenose agencije.

Zeidan je u utorak navečer dva sata boravio na Malti dok je njegov avion uzimao gorivo, a zatim je otišao u “drugu evropsku zemlju”, rekao je malteški premijer Joseph Muscat, koji se nakratko sastao s bivšim libijskim premijerom. Zasad nijedna evropska država nije potvrdila dolazak Zeidana, prenosi Reuters.

Spor o kontroli nad izvozom nafte prijeti daljom eskalacijom, dok se sukobljene milicije bore za kontrolu nad pojedinim dijelovima zemlje, a centralne vlasti su sve slabije, prenosi Hina.

Zapadne zemlje strahuju da bi se Libija, izvoznica nafte i članica OPEC-a, duboko podijeljena po plemenskim, vjerskim i etničkim linijama, mogla čak i raspasti.

Parlament je smijenio Zeidana nakon što su se pobunjenici, koji na istoku zemlje kontroliraju tri važne luke, oglušili na zahtjev Vlade i dopustili ukrcavanje nafte na sjevernokorejski brod, u sklopu svog plana za većom autonomijom.

Potkopan autoritet

Iako je Zeidan zaprijetio upotrebom sile kako bi zaustavio brod, tanker je uspio doći do međunarodnih voda, čime je potkopan autoritet bivšeg premijera.

Libijski državni tužilac zabranio je Zeidanu izlazak iz zemlje jer se suočava s istragom zbog navodnih zloupotreba državnih fondova.

Parlament je u srijedu najavio da će poslati snage na istok zemlje kako bi “oslobodile” naftne terminale koje separatistički ustanici mjesecima drže blokiranim.

Predsjednik parlamenta Nouri Abu Sahmain, ujedno šef libijskih oružanih snaga, odlučio je “o formiranju oružanih snaga za oslobođenje i ukidanje blokade u naftnim lukama”, prenosi agencija AFP.

Prema toj odluci, te bi snage trebale biti sastavljene od jedinica libijske vojske i bivših ustanika koji su se borili protiv režima Muammara Gaddafija 2011. i koji su neformalno pod nadzorom Ministarstva odbrane.

Izglasano nepovjerenje

Libijski parlament izglasao je nepovjerenje Zeidanu i kao vršioca dužnosti na to mjesto imenovao dosadašnjeg ministra odbrane Abdullaha al-Tinnija.

Zastupnici su rekli da su se na taj potez odlučili nakon što je sjevernokorejski tanker s ilegalno ukrcanom sirovom naftom uspio nakratko pobjeći mornarici.

Libijske vlasti saopćile su u ponedjeljak da je mornarica uz pomoć savezničkih milicija zaplijenila tanker koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom i koji je pokušao napustiti Libiju s teretom ilegalne nafte kupljene od separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

Međutim, izgleda da je tanker, ipak, uspio nakratko pobjeći brodovima mornarice koji su na njega otvorili vatru u blizini međunarodnih voda. Reuters javlja da brodovi italijanske mornarice sada pomažu osigurati tanker koji je prekinuo plovidbu i pluta u međunarodnim vodama.

“Vlada je oslabljena i treba nam nova osoba”, rekao je zastupnik Sharif al-Wafi. Parlament bi novog premijera trebao izabrati za dvije sedmice, dodao je.

U Libiji se oružane grupe koje su se borile protiv bivšeg čelnika Gaddafija sada bore protiv Vlade i kontroliraju neka naftna polja te pokušavaju prodati naftu kako bi se finansirale.

Izvor: Agencije