Izglasano nepovjerenje premijeru Libije

Raniji pokušaji da se smijeni Zeidan nisu bili uspješni jer nisu dobili potrebnu većinu od najmanje 120 glasova u Kongresu, koji ima 194 člana (Reuters)

Libijski Nacionalni Kongres izglasao je u utorak nepovjerenje premijeru Aliju Zeidanu i postavio ministra odbrane Abdullaha al-Thinnija kao vršitelja dužnosti šefa Vlade.

Parlamentarci su glasali protiv Zeidana u vrijeme kada raste ljutnja zbog neuspjeha Vlade u zaustavljanju pobunjenika na istoku da nezavisno izvoze naftu.

Glasanje u utorak uslijedilo je nekoliko sati nakon što je tanker s pobunjeničkom naftom pobjegao ratnim brodovima Vlade i napustio državu.

Parlamentarac Suleiman al-Zubi je za agenciju AFP kazao kako je al-Thinni imenovan za privremenog premijera, a pred Parlamentom je rok dvije sedmice u kojima treba dogovoriti novog premijera.

“Kongres je izglasao povlačenje povjerenja premijeru sa 124 glasa”, dodao je.

Neprihvatljiva situacija

Raniji pokušaji da se smijeni Zeidan nisu bili uspješni jer nisu dobili potrebnu većinu od najmanje 120 glasova u Kongresu, koji ima 194 člana.

Zeidanova Vlada je na udaru kritika zbog neuspjeha da razoruža paravojne snage koje su zauzele određene teritorije Libije od 2011. godine kada je u ustanku, uz podršku NATO-a, zbačen Muammar Gaddafi nakon 42 godine vlasti.

Prošlog oktobra je kratko bio otet i sam premijer u srcu glavnog grada Tripolija.

“Situacija u državi je postala neprihvatljiva. Čak i oni zastupnici koji su bili uz premijera više nemaju alternativu”, rekao je član Kongresa Suad Gannur prije glasanja.

Izvor: Agencije