Izraelci ubili Palestinca na granici

Iincidenti na Mostu Allenby, koji zajedno kontroliraju Izrael, Jordan i Palestina, rijetki su (Reuters)

Izraelske snage usmrtile su Palestinca-Jordanca na graničnom prelazu Most Allenby, između okupirane Zapadne Obale i Jordana, objavila je izraelska vojska.

Izraelski zvaničnici kazali su da je muškarac, identificiran kao 38-godišnji sudija Raed Ala'eddin Nafe’ Zaiter, koji je, navodno, pokušao oteti oružje od vojnika, podlegao od povreda ubrzo nakon što je upucan.

“Jedan Palestinac je nedavno pokušao oduzeti oružje od vojnika na graničnom prelazu Most Allenby s Jordanom. U odgovoru su snage na licu mjesta otvorile vatru prema osumnjičenom”, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Palestinski mediji navode kako je ubijeni bio sudija u Jordanu i diplomirani liječnik.

Zeiter je identificiran kao jedan od 30 jordanskih sudija koji su prošlog mjeseca dobili unapređenje, kažu podaci jordanskog Sudskog vijeća.

Navodi se kako je on prelazio iz Jordana na Zapadnu Obalu kako bi posjetio Nablus, grad na sjeveru.

Osude Palestinaca i Jordanaca

Nazmi Mhana, generalni direktor palestinskih graničnih službi, kazao je državnoj novinskoj agenciji WAFA kako je izraelski vojnik ubio muškarca nakon verbalnog sukoba.

Prema WAFA-i, očevici negiraju tvrdnje da je Zeiter pokušao oduzeti oružje vojniku, te su naveli kako su njih dvojica bili odmaknuti jedan od drugog.

Palestinska Vlada je u saopćenju osudila ubistvo sudije Raeda Zeitera i tražila formiranje međunarodnog tijela koje bi istražilo ovaj incident.

Jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh pozvao je predstavnika Izraela u ovoj državi kako bi izrazio protest i tražio hitnu istragu.

Ovakvi incidenti na Mostu Allenby, koji zajedno kontroliraju Izrael, Jordan i Palestina i koji se još naziva Most Karama ili Most kralja Husseina, rijetki su.

Ovo je jedini granični prelaz koji Palestinci koriste kako bi prešli u Jordan i ostatak svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije