Počinje evakuacija žena i djece iz Homsa

Sirijska državna televizija objavila je Meqdadovu izjavu kako će Vlada uputiti delegaciju na razgovore u ponedjeljak (Reuters)

Konvoj autobusa UN-a stigao je u opkoljeni sirijski grad Homs kako bi evakuirao 200 žena i djece, saopćila je državna televizija. Vozila su stigla u petak nakon napetog prekida vatre dogovorenog na prošlosedmičnim pregovorima “Ženeva 2”.

Prekid vatre dozvolio je početak evakuacije, samo sa malim kašnjenjima, ali je očekivana dostava humanitarne pomoći i hrane odgođena za subotu.

Guverner Homsa Talal al-Barazi za državnu televiziju je kazao kako je atmosfera „pozitivna“ uoči operacija evakuacije koje bi trebale početi poslijepodne i izmjestiti žene, djecu i starije iz opkoljenog grada.

Novinarka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, koja se javila iz susjednog Libana i izvijestila o evakuaciji iz Homsa, kazala je kako je evakuacija prolongirana zbog logističkih i tehničkih razloga, uključujući brigu za sigurnost.

Opsjednuti grad bio je miran u petak, što je ojačalo nade kako će primirje potrajati da se okonča početna faza evakuacije.

Neki su izrazili zabrinutost zbog činjenice da će se, dok će žene i djeca biti izmješteni, muškarci od 15 do 55 godina u starom dijelu Homsa, koji je pod kontrolom pobunjenika, morati registrirati i „regulirati svoj status“, što je slično predaji.

U petak treba biti izmješteno 200 osoba, ali hiljade ostaju zarobljene u Homsu.

Vlada nastavlja pregovore

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Meqdad saopćio je u petak kako je Vlada u Damasku odlučila učestvovati u drugoj rundi pregovora o rješavanju rata u ovoj bliskoistočnoj državi, u okviru konferencije “Ženeva 2”, koja je planirana za sljedeću sedmicu.

Sirijska državna televizija objavila je Meqdadovu izjavu kako će Vlada uputiti delegaciju na razgovore, predviđene da se nastave u ponedjeljak, prenosi agencija AP.

Američka agencija navodi da je i sirijska opozicija najavila učešće u predstojećoj rundi.

Prva runda Međunarodne mirovne konferencije “Ženeva 2” završena je 31. januara bez vidljivog napretka, s najavom kako bi druga mogla početi 10. februara.

Prema riječima specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdara Brahimija, pregovori, na kojima suštinski nije postignut dogovor ni o jednoj tački, “teško su počeli i napredak je slab”.

Generalni sekretar AL-a Nabil Elaraby i lider Nacionalne koalicije opozicijskih i revolucionarnih snaga Sirije Ahmad al-Jarba ocijenili su u četvrtak u Kairu da prva runda nije imala pozitivne rezultate.

Jarba je rekao da se delegacija Koalicije tokom nedavnog boravka u Moskvi zalagala za vršenje pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kako bi se saglasio da se u okviru naredne runde formira privremena vlada.

Pregovori su usmjereni na postizanje političkog rješenja za rat u Siriji, u kojem je od marta 2011. godine život izgubilo više od 130.000 osoba, a približno 2,3 miliona izbjeglo.

Izvor: Agencije