UN: Djeca žrtve mučenja u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda u svom izvještaju navodi da su djeca ogromne žrtve rata u Siriji.

Vladine snage mučile su djecu, od kojih su najmlađa imala 11 godina. Ona su, također, korištena kao ljudski štit u borbama.

Izvještaj navodi primjer iz 2011. godine kada su vladine snage prijetile da će ubiti osmero mališana ako se pobunjenici u gradu Idlibu ne predaju.

Djeca se regrutiraju i kao vojnici što, prema izvještaju, uglavnom čine opozicijske snage.

Zločini nad najmlađim

Skoro tri godine sirijska djeca pate kao što nijedno dijete ne bi trebalo.

U detaljnom izvještaju generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon optužuje i Vladu i opozicijske borce za zločine počinjene nad najmlađim.

Navodi da su sirijska vlada i paravojne jedinice koje sarađuju s njom odgovorne za ubijanje, sakaćenje, mučenje i seksualno zlostavljanje mališana te da djecu koriste kao živi štit.

“Zlostavljanje i mučenje, navodno, uključuju premlaćivanja metalnim kablovima, bičevima, drvenim i metalnim palicama; upotrebu elektrošokera, čak i na genitalijama; čupanje noktiju na rukama i nogama; seksualno nasilje, uključujući silovanje ili prijetnju silovanjem; simulaciju pogubljenja; paljenje kože cigaretama; uskraćivanje sna; zatvaranje u samicu i prisustvovanje mučenju srodnika”, istakao je Ban Ki-moon.

Regrutacija za borbu

U izvještaju se navodi da su oružane opozicijske grupe regrutirale djecu za borbu. Također, pojedine grupe se optužuju za pogubljenja najmlađih po kratkom postupku, kao i seksualno nasilje nad njima.

Djeca u Siriji svakodnevno umiru.

Vojni avioni u utorak su gađali različite mete u gradu Halepu. Među njima je bila džamija u kojoj su najmlađi pohađali nastavu.

Aktivisti kažu da je pod ruševinama nakon napada aviona zatrpana desetočlana porodica. Susjedi pokušavaju izvući njihova tijela.

“Čuo sam zvuk aviona i odmah došao. Vidio sam kako odnose tijela. Izvukao sam dvoje djece iz ruševina”, kaže jedan od mještana.

Tijela poginulih smještena su u lokalnoj bolnici. Šokirani rođaci pokušavaju ih identificirati.

Među njima ima i odraslih i djece. U Siriji niko nije pošteđen nasilja, čak ni najmlađi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izbjeglička zajednica u libanskom gradu Arsalu dobila je sredstva za školu od jedne privatne kuvajtske organizacije.

Published On 03 Feb 2014

Aktivisti javljaju da Assadove snage bacaju burad napunjena eksplozivom na grad Dara'a, ISIL usmrtio dvojicu vođa pobunjenika.

Published On 02 Feb 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO