UN: Djeca žrtve mučenja u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda u svom izvještaju navodi da su djeca ogromne žrtve rata u Siriji.

Vladine snage mučile su djecu, od kojih su najmlađa imala 11 godina. Ona su, također, korištena kao ljudski štit u borbama.

Izvještaj navodi primjer iz 2011. godine kada su vladine snage prijetile da će ubiti osmero mališana ako se pobunjenici u gradu Idlibu ne predaju.

Djeca se regrutiraju i kao vojnici što, prema izvještaju, uglavnom čine opozicijske snage.

Zločini nad najmlađim

Skoro tri godine sirijska djeca pate kao što nijedno dijete ne bi trebalo.

U detaljnom izvještaju generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon optužuje i Vladu i opozicijske borce za zločine počinjene nad najmlađim.

Navodi da su sirijska vlada i paravojne jedinice koje sarađuju s njom odgovorne za ubijanje, sakaćenje, mučenje i seksualno zlostavljanje mališana te da djecu koriste kao živi štit.

“Zlostavljanje i mučenje, navodno, uključuju premlaćivanja metalnim kablovima, bičevima, drvenim i metalnim palicama; upotrebu elektrošokera, čak i na genitalijama; čupanje noktiju na rukama i nogama; seksualno nasilje, uključujući silovanje ili prijetnju silovanjem; simulaciju pogubljenja; paljenje kože cigaretama; uskraćivanje sna; zatvaranje u samicu i prisustvovanje mučenju srodnika”, istakao je Ban Ki-moon.

Regrutacija za borbu

U izvještaju se navodi da su oružane opozicijske grupe regrutirale djecu za borbu. Također, pojedine grupe se optužuju za pogubljenja najmlađih po kratkom postupku, kao i seksualno nasilje nad njima.

Djeca u Siriji svakodnevno umiru.

Vojni avioni u utorak su gađali različite mete u gradu Halepu. Među njima je bila džamija u kojoj su najmlađi pohađali nastavu.

Aktivisti kažu da je pod ruševinama nakon napada aviona zatrpana desetočlana porodica. Susjedi pokušavaju izvući njihova tijela.

“Čuo sam zvuk aviona i odmah došao. Vidio sam kako odnose tijela. Izvukao sam dvoje djece iz ruševina”, kaže jedan od mještana.

Tijela poginulih smještena su u lokalnoj bolnici. Šokirani rođaci pokušavaju ih identificirati.

Među njima ima i odraslih i djece. U Siriji niko nije pošteđen nasilja, čak ni najmlađi.

Izvor: Al Jazeera