Pjongjang i Seul pristali na susret porodica

Susreti porodica trebali su se održati u septembru prošle godine (EPA)

Južna Koreja je u srijedu saopćila kako se Sjeverna Koreja saglasila da se kasnije ovog mjeseca održe susreti ratom (1950-1953) razdvojenih porodica, prvi poslije više od tri godine.

Ministarstvo za ujedinjenje porodica Južne Koreje saopćilo je da je sporazum o susretima razdvojenih porodica postignut na granici između dvije Koreje, a na razgovorima delegacija Crvenog križa dvije zemlje.

Održavanje tih susreta planirano je između 20. i 25. februara, u vrijeme početka godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe, za koju Sjeverna Koreja kaže da je proba za invaziju na nju.

Južna Koreja i SAD, s druge strane, saopćili su kako su vježbe odbrambene, prenio je AP.

Susreti porodica trebali su se održati u septembru prošle godine, ali je u posljednjem trenutku Sjeverna Koreja odustala od njih, optužujući južnog susjeda da se priprema za ratne vježbe i druge neprijateljske akte.

Intenzivne emocije

Program susreta razdvojenih porodica jedan je od nekoliko prekograničnih projekata saradnje, koji su proteklih godina prekinuti zbog tenzija između dva susjeda na Korejskom poluotoku.

Taj program prate intenzivne emocije, budući da većina prijavljenih ima više od 70 godina i žele vidjeti davno izgubljene članove porodice prije nego što umru, navodi AP.

Pjongjang je u posljednje vrijeme ublažio svoju tipičnu retoriku protiv Seula i učinio niz pomirljivih gestova.

Sjeverna Koreja je prošlog proljeća drastično podigla tenzije prijeteći nuklearnim ratom.

Analitičari kažu da je Pjongjangu potrebno poboljšanje odnosa s južnim susjedom, jer će mu to pomoći da privuče strane investicije i dobije pomoć.

Izvor: Agencije