Eksplozije blizu ‘Zelene zone’ u Bagdadu

Četiri osobe su poginule u srijedu ujutro kada je eksplodirala bomba u automobilu na trgu Khilani, u komercijalnom centru iračke prijestolnice (AP)

Najmanje 25 osoba je poginulo, a više od 40 povrijeđeno u nekoliko bombaških napada koji su u srijedu potresli centralni dio Bagdada, a na udaru su bile uglavnom lokacije u jako utvrđenoj “Zelenoj zoni”, gdje se nalaze ključni uredi Vlade, prenosi agencija AP navode iračkih zvaničnika.

Napadi su posljednji u seriji udara koje su izveli sunitski pobunjenici kako bi potkopali samopouzdanje šiitske Vlade i njene napore za održavanje sigurnosti u Iraku dvije godine nakon povlačenja američkih snaga iz te države.

Eksplozije su se dogodile dan nakon što su na “Zelenu zonu” ispaljene dvije rakete, što povećava sumnje u sposobnost iračke Vlade da zaštiti strateška mjesta dok se pogoršava sigurnosno stanje u državi.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije, no ovakvi sistematski napadi na zgrade Vlade i snage sigurnosti generalno nose oznake iračkog ogranka Al-Kaide.

Teroristička grupa dobila je na snazi uspjesima sličnih jedinica u ratu u susjednoj Siriji te sve jačim nezadovoljstvom sunita radom Vlade.

Najsmrtonosniji od napada u srijedu dogodio se nasuprot zgrade Ministarstva vanjskih poslova, gdje su istovremeno eksplodirala dva automobila parkirana u blizini jedan drugog.

Tada je poginulo najmanje sedam osoba, dok ih je 15 ranjeno, navode iz policije.

Porast nasilja

Ubrzo nakon toga bombaš-samoubica ušetao se u obližnji restoran, gdje je detonirao eksploziv, usmrtivši najmanje pet i ranivši 12 osoba, dodaju iz policije.

U ovom i restoranima u okolini često borave zvaničnici i posjetitelji, koji čekaju sigurnosnu pratnju kako bi ušli u “Zelenu zonu”.

Četiri osobe su poginule u srijedu ujutro kada je eksplodirala bomba u automobilu na trgu Khilani, u komercijalnom centru iračkog glavnog grada.

Tom prilikom povrijeđeno je osam osoba, navode izvori iz policije.

Dva ljekarska zvaničnika potvrdila su broj poginulih i ranjenih, a svi izvori govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu imali odobrenje govoriti s medijima.

Porast nasilja zabilježen je u Iraku u protekloj godini.

Prema podacima Ujedinjenih naroda tokom 2013. poginulo je 8.868 osoba, što je najveća cifra od 2007. godine, kada je krvoproliće pokrenutu u toj državi.

Izvor: Agencije