Izraelska policija ušla na Brdo hrama

U Jerusalemu vlada velika napetost uoči glasanja Knesseta o anketiranju Brda hrama (EPA)

Izraelska policija ušla je rano u utorak na Brdo hrama, gdje se nalazi džamija Al-Aksa u jerusalemskom Starom gradu, da rastjera palestinske demonstrante koji su bacali kamenice, saopćio je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld.

Policajci su šok-bombama tjerali Palestince, precizirao je Rosenfeld, objasnivši da je napetost velika uoči diskusija koje se danas očekuju u izraelskom parlamentu Knessetu o planovima da se anektira to mjesto koje Jevreji zovu Brdo hrama, jer su na njemu nekada bili jevrejski hramovi, prenosi Tanjug.

Dodao je da su dva policajca povrijeđena i tri demonstranta uhapšena.

“Policija je ostala raspoređena na Brdu hrama i posjete turista se nastavljaju”, rekao je glasnogovornik.

Rasprava o prijedlogu

Knesset bi trebao raspravljati večeras o prijedlogu zakona, čiji je inicijator Moshe Feiglin iz konzervativne stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a koji predviđa “primjenu izraelskog suvereniteta” nad spomenutim kompleksom koji Arapi zovu Haram al-Sharif (Uzvišeno utočište).

Netanyahu se, međutim, protivi tom prijedlogu zakona i poznavaoci prilika kažu da neće imati veliku podršku.

Džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, često je poprište sukoba, jer mjesto na kome se nalazi ima veliki značaj i za muslimane i za Jevreje.

Istočni Jerusalem Izrael je okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine, i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

O džamiji Al-Aksa i obližnjoj Kupoli na stijeni brinu se muslimanske vjerske vlasti.

Izvor: Agencije