Merkel će podržati Kerryja u Izraelu

Kerry se u Parizu sastao sa Abbasom (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će lobirati za bliskoistočne mirovne napore koje predvodi američki državni sekretar John Kerry, kada u ponedjeljak dođe u posjetu Izraelu.

Kerry, koji se ove sedmice u Parizu dva puta sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, pokušava privoljeti obje stane da pristanu na okvir sporazuma do kraja aprila, iako je u pregovorima, obnovljenim krajem jula, prošle godine postignuto malo vidljivog napretka.

Bilo je planirano da se do kraja aprila postigne konačan sporazum o miru. Kerry kaže kako i dalje teži da okonča decenijski sukob između dva naroda.

Status Jerusalema

Glavni nesporazumi su buduće granice palestinske države, sigurnost, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jerusalema.

“Potrebno nam je stabilno dvodržavno rješenje što je moguće prije, sa jevrejskom državom Izrael i, također, državom za Palestince,” rekla je Merkel, dodavši da bez takvog sporazuma ni Izrael ni Palestinci neće imati prosperitetnu budućnost.

“Trebali bismo osigurati koliko god je pomoći moguće da podržmo napore državnog sekretara Kerryja s bliskoistočnim partnerima u pregovorima”, rekla je ona, kako prenosi Reuters, najavivši da će o onim preprekama koje su preostale diskutovati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Merkel će doći u dvodnevnu posjetu Izraelu sa članovima svoje vlade. Palestinci žele osnovati svoju državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Izrael je te teritorije osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine. Vojsku i jevrejske naseljenike povukao je iz Pojasa Gaze.

To područje je od sredine 2007. pod izraelskom blokadom. 

Neuspjeh pregovora

Palestinski predsjednik je izjavio da napori SAD-a na postizanju okvirnog sporazuma u pregovorima o miru s Izraelom do sada nisu uspjeli, ali da su “izuzetno ozbiljni”.

Nakon dva sastanka u Parizu sa američkim državnim sekretarom, Abbas je u petak rekao novinarima kako “do sada Amerikanci nisu bili u stanju da stave te ideje u okvir, iako su napori izuzetno ozbiljni”.

Poslije sastanka sa Abbasom, francuski predsjednik Francois Hollande istakao je potrebu “da se blagovremeno postigne dogovoreni okvir”, prenio je AFP.

Ranije je jedan američki zvaničnik opisao Kerryjeve razgovore s Abbasom kao “konstruktivne”. Kerry već mjesecima pokušava privoljeti Izraelce i Palestince da pristanu na okvir za nastavak pregovora o konačnom mirovnom sporazumu, ali je do sada bilo malo znakova napretka.

Jedan anonimni palestinski zvaničnik rekao je u petak da se ideje koje je Kerry predložio u Parizu “ne mogu prihvatiti kao osnova za okvir sporazuma, jer ne uzimaju u obzir legitimna prava palestinskog naroda.”

Naglasio je da “palestinska pozicija, objašnjena gospodinu Kerryju, jeste da predložene ideje, posebno insistiranje na priznanju države Izrael kao jevrejske nacionalne države, nisu prihvatljive”.

Drugi palestinski zvaničnik Nabil Amr izjavio je, u međuvremenu, da bi palestinsko rukovodstvo moglo priznati Izrael kao jevrejsku državu u nekom obliku, prenijeli su izraelski mediji, ali da bi za to bio potreban narodni referendum.

Pozvao je SAD da predstavi palestinskoj strani “prihvatljivi” oblik priznanja Izraela kao jevrejske države, objasnivši da trenutni zahtjevi izraelskog premijera nisu prihvatljivi.

Izvor: Agencije