Izraelci bojevom municijom na Palestince

Izraelski vojnici nasrnuli su na demonstrante koji su protestovali protiv izgradnje židovskih naselja (EPA)

Izraleski vojnici na teritoriju Zapadne obale nasrnuli su na palestinske prosvjednike, koji su prosvjedovali protiv izgradnje židovskih naselja i zida razdvajanja.

U priopćenju Komiteta narodnog otpora Palestine navedeno je kako je izraelska vojska intervenirala protiv palestinskih prosvjednika na Zapadnoj obali koristeći bojevu municiju, plastične metke i suzavac, prenosi Anadolija.

U mjestu Kefer Kadum tijekom intervencije policije 15 palestinskih prosvjednika su bili pod utjecajem suzavca, dok je policija u mjestu Muassire Palestince tukla palicama.

U gradiću Beliynu policija je plastičnim mecima ranila tri palestinska prosvjednika.

U Gazi ranjeno 17 Palestinaca

Sedamnaest Palestinaca su ranili u petak izraelski vojnici na sjeveru Pojasa Gaze, doznaje se iz palestinskih medicinskih izvora.

Sedamnaest Palestinaca je ranjeno kada su izraelski vojnici na straži blizu granice pucali na njih, prenosi AFP glasnogovornika hitnih službi na palestinskom teritoriju kojim upravlja Hamas.

On je precizirao da je 13 osoba ranjeno iz vatrenog oružja, a da su četiri osobe ozlijeđene suzavcem, prenosi Fena.

Jedna izraelska vojna glasnogovornica je potvrdila agenciji AFP da je “u petak bilo niz sukoba istočno od Džabalije i da su stotine Palestinaca bacale kamenje i pokušavale oštetiti sigurnosni zid između Pojasa Gaze i Izraela”.

“Naši vojnici su pokušali udaljiti masu ljudi sredstvima protiv nereda i pucali su u noge glavnih izazivača nereda”, precizirala je ona.

Incidenti su bili česti u petak, koji je dan tjednih prosvjeda na poziv zajednice koja podržava poljoprivrednike čija se zemlja nalazi u toj zoni i osuđuje izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

Prema sporazumu o primirju između Izreala i Hamasa, koji je stupio na snagu krajem studenog 2012. godine, izraelska vojska je dozvolila palestinskim poljoprivrednicima da obrađuju svoju zemlju u “tampon-zoni” duž granice, unutar Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije