Snowden se ‘lukavstvom’ domogao lozinke

Edward Snowden se nalazi u Rusiji, od koje je prošle godine dobio privremeni azil (Getty Images)

Civilni zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije dao je nedavno ostavku, nakon što je otkriveno da je bivšem saradniku NSA-e Edwardu Snowdenu dao svoju lozinku za pristup tajnim podacima, objavili su američki mediji.

Osim toga, jednom aktivnom pripadniku američke vojske i saradniku agencije zabranjen je pristup u zgrade NSA-e zbog sumnje da su učestvovali u aktivnostima koje su mogle pomoći Snowdenu, navodi se u povjerljivom dokumentu kojeg se domogla televizijska stanica NBC.

Izvještaj, datiran 10. februara i ove sedmice poslat kongresnim odborima za nacionalnu sigurnost i pravosuđe, prvi je službeni izvještaj o unutrašnjoj istrazi o tome ko je sve odgovoran za jedno od najvećih “curenja” povjerljivih podataka u američkoj historiji.

Izvještaj je deklasificiran uz napomenu da služi “samo u službene svrhe”.

Sigurnosni propusti

Iako ne donosi konačan zaključak, on upućuje da se Snowden, suprotno vlastitim tvrdnjama, koristio lukavstvom kako bi se domogao desetina hiljada klasificiranih dokumenata.

“Na Snowdenov zahtjev” je civilni zaposlenik NSA-e, čije ime nije otkriveno, unio svoju lozinku u Snowdenov računar, navodi se u izvještaju i dodaje se kako on nije bio svjestan da je Snowden “namjeravao nezakonito objaviti zaštićene informacije”

U dokumentu se ne precizira što su vojnik i saradnik učinili da bi im se zabranio ulaz u zgrade NSA-e.

Izvještaj je poslat kongresnim odborima nakon ponovljenih upita zastupnika hoće li NSA ispitati je li neko od zaposlenika agencije odgovoran za sigurnosne propuste koji su omogućili Snowdenu pristup velikom broju povjerljivih dokumenata, koje je on kasnije proslijedio medijima.

Aktivisti globalne građanske organizacije Avaaz predali su u četvrtak brazilskom Ministarstvu vanjskih poslova peticiju koju je potpisalo blizu 1,1 milion osoba i kojom se traži da Brazil Snowdenu odobri azil.

Maskirani aktivisti

Koordinator organizacije Michael Freitas rekao je da bi “davanje azila Snowdenu bio značajan gest vladajuće [brazilske] strukture”, nakon što su prikupljanje potpisa za peticiju organizirali preko interneta, koji obično koriste za dobijanje podrške za svoje političke inicijative.

Potpise je uručila grupa od blizu 30 aktivista organizacije, koji su nosile maske s likom Snowdena, brazilske predsjednice Dilme Rousseff i američkog predsjednik Baracka Obame, prenijela je agencija AP.

Ova agencija podsjeća da je prošle godine Snowden objavio kako je SAD masovno prikupljao podatke iz telefonskih razgovora i mailova u Brazilu, najveće zemlje Latinske Amerike, te da je na meti prisluškivanja bila i komunikacija između predsjednice Rousseff i njenih saradnika.

Snowden se nalazi u Rusiji, od koje je prošle godine dobio privremeni azil.

Izvor: Agencije