Smrtonosni sukobi u CAR-u

Napadači na motociklu u pokretu ubili predstavnika jugoistočne regije Haute Kotto (AFP)

U valu sukoba i pljački, tokom vikenda u prijestolnici Centralnoafričke Republike Banguiju ubijeno je najmanje 11 ljudi, među kojima su dvoje linčovani a zastupnik ustrijeljen s motocikla u pokretu.

Sukobi između kršćana i muslimana izbili su u subotu uvečer u zapadnom dijelu grada, gdje je više zgrada srušeno, saopćili su svjedoci.

Kako prenosi France Presse, jedan musliman, ubica kršćanke, linčovan je, a njegovo tijelo je zatim zapaljeno i bačeno ispred zgrade općine, gdje je ostalo do nedjelje ujutro.

Nerazjašnjene okolnosti

Još jedan muslimanski civil je ubijen, a ubicu su, prije nego što je uspio da zapali njegovo tijelo, ubili pripadnici mirovne misije MISCA iz Ruande.

Taj događaj izazvao je bijes grupe građana koji su uzvikivali slogane protiv vojnika iz Ruande, za koje su pogrešno zaključili da su muslimani, navodi agencija Tanjug.

Još petoro ljudi ubijeno je pod nerazjašnjenim okolnostima, tvrde svjedoci.

Centralnoafrička Liga za zaštitu ljudskih prava saopćila je da su napadači na motociklu u pokretu ubili u Banguiju, ispred zgrade općine, zastupnika Jean-Emmanuela Ndjaroua, predstavnika jugoistočne regije Haute Kotto, kojeg je lokalna vlada optužila za nasilje protiv muslimana u svom distriktu.

Izvor: Agencije