Vlada Irske o prijedlogu priznanja Palestine

U prijedlogu se od Vlade traži da zvanično prizna državu Palestinu na osnovu granica iz 1967. godine (EPA)
U prijedlogu se od Vlade traži da zvanično prizna državu Palestinu na osnovu granica iz 1967. godine (EPA)

Irska vlada danas će razmatrati prijedlog opozicije, kojim se od donjeg doma Parlamenta zahtijeva da prizna Palestinu kao državu.

Gornji dom parlamenta te zemlje je u oktobru zatražio od Vlade da zvanično prizna Palestinu, a diskusija u Parlamentu o prijedlogu opozicione partije Sinn Fein bit će održana danas.

Glasnogovornik Vlade je rekao da se neće protiviti prijedlogu, što znači da zastupnici neće morati glasati za usvajanje teksta.

Dvodržavno rješenje

U prijedlogu se od Vlade traži da zvanično prizna državu Palestinu na osnovu granica iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, jer bi se time dao pozitivan doprinos osiguranju dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

U tekstu se navodi da su “gradnja u jevrejskim naseljima i proširenja na Zapadnoj obali nelegalni i da ozbiljno prijete da ugroze ustanovljavanje palestinske države”.

Odluka Dublina donesena je nakon što je Švedska postala prva evropska država koja je priznala Palestinu, dok su u parlamentima Španije, Britanije i Francuske održana glasanja kojima su podržane neobavezujuće rezolucije u korist priznanja palestinske državnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine su izglasali rezoluciju o nezavisnosti  palestinske države. Iako je njezino značenje samo simbolično, francuski zakonodavci na taj način žele podići politički pritisak na francusku vladu kako bi o pitanju palestinske nezavisnost zauzela aktivniji stav.  Rezoluciju, koja nije obavezujuća podržalo je 339 zastupnik dok je 151 bio protiv. Prenosimo reakcije iz okupirane Zapadne […]

Švedska je službeno priznala Palestinu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je ovaj potez, dok ga je Izrael osudio. Švedska je prva zapadnoevropska zemlja, članica Evropske unije koja je priznala Palestinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO