Istražitelji UN-a ušli u Pojas Gaze

Sporazum o prekidu vatre u Gazi postignut je 26. augusta, kada je okončana ofanziva u trajanju od 51 dana (AP)

Istražiteljima Vijeća Ujedinjenih naroda za utvrđivanje činjeničnog stanja na teritoriji Palestine dozvoljen je ulazak u blokirani Pojas Gaze, potvrdili su u srijedu palestinski zvaničnici, prenose agencije.

Jedinice su u Gazu ušle na graničnom prelazu Erez kako bi istražile i utvrdile kršenje ljudskih prava tokom izraelske ofanzive na Gazu ovog ljeta.

Vlasti Izraela su se prvobitno protivile ulasku eksperata Vijeća na teritorij Gaze.

Šef palestinske granične službe Maher Abu Sabha izjavio je za agenciju Anadolija kako će UN-ovi istražitelji posjetiti škole koje su bile meta ratnih aviona izraelskih snaga tokom ofanzive, a u kojima su se tada skrivale palestinske porodice.

Također će posjetiti druga područja koja su pretrpjela veliku štetu zbog bombardiranja, naglasio je Abu Sabha.

Vijeće UN-a za ljudska prava je u julu ove godine oformilo nezavisnu komisiju čiji je zadatak da istraži kršenja međunarodnih i ljudskih prava na teritoriji Palestine, s posebnim fokusom na Pojas Gaze.

Mogući ratni zločini

Članovi UN-ovog tima susreli su se ranije s izraelskim predstavnicima u Jerusalemu, a očekuje se da će istraga trajati najmanje tri sedmice, javlja Reuters.

“Oni će posjetiti lokacije koje su bile na udaru i razgovarati s ljudima koji su bili tu. Posebno će se istražiti kršenje neutralnosti UN-ovih lokacija”, kazao je Robert Turner, direktor UNRWA-e u Gazi.

I Izrael i Hamas, pod čijom kontrolom je Pojas Gaze, naveli su kako će u potpunosti sarađivati tokom istrage koju je pokrenuo generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

Međutim, izraelska strana saopćila je kako neće sarađivati u odvojenoj istrazi koju provodi Vijeće UN-a za ljudska prava, koji će provjeravati moguće ratne zločine, dodavši kako vjeruje da je Vijeće protiv Izraela.

Sporazum o prekidu vatre u Gazi postignut je 26. augusta, kada je okončana ofanziva u trajanju od 51 dana.

U tom periodu ubijeno je 2.157, a ranjeno više od 11.000 Palestinaca.

Na izraelskoj strani su poginula 64 vojnika i tri civila. 

Izvor: Agencije