Patnja Gaze: Ne mogu kupiti lijekove djeci

Kašnjenje plata može uzrokovati "ekstremne situacije", kaže Naeem (Al Jazeera)

Piše: Megan O'Toole

Gaza City – Hiljade nekadašnjih uposlenika Hamasa, koji mjesecima već ne primaju plate, vjerovatno će izaći na ulice ukoliko se rješenje brzo ne pronađe, upozorio je predstavnik Hamasa.

Basem Naeem, nekadašnji ministar zdravstva i savjetnik premijera, rekao je Al Jazeeri da se „status quo“ ne može nastaviti i naglasio da je pritisak neizdrživ.

„Uskratiti nekome platu je kao presjeći mu vrat“, rekao je Naeem.

„Doći će do demonstracija… policajac, doktor, medicinska sestra koja radi danima i noćima za ništa – ne možete od njih očekivati nakon šest ili osam mjeseci da budu tihi i mirni. Bit će ljuti i razočarani. Reagovat će sve ekstremnije i ekstremnije.“

Njegovi komentari upućeni su svega nekoliko dana nakon što je Al-Araby al-Jadeed izvijestio da Izrael nadgleda listu neplaćenih uposlenika i stavio veto na isplatu plaća za više od 250 ljudi, zbog njihove navodne povezanosti sa Al-Qassam Brigadom, vojnim krilom Hamasa.

Bez plata mjesecima

Ukupno, više od 42.000 bivših uposlenika Hamasa nisu primili platu više od šest mjeseci, neki i mnogo duže.

Mnogi su očekivali promjene nakon dogovora o zajedničkom istupu Hamasa i Fataha, koji je na snagu stupio u junu. Od nove vlade se očekivalo da isplati milione dolara u platama, ali Palestinska samouprava još nije reagovala.

Neisplaćivanje plata utječe na širok spektar radnika, od onih u zdravstvu, preko obrazovanja, pa do sigurnosti, kaže Naeem.

„Zaista pate. Mnogi ne mogu priuštiti lijekove za svoju djecu. Mnogi su u dugovima u supermarketima i apotekama“, dodao je on.

Naeem krivi politiku podjela između Ramallaha i Gaze, ali Mufeed al-Hasayneh, ministar za javne radove pri novoj Vladi nacionalnog jedinstva, kaže da je situacija mnogo jednostavnija: novca nema.

„Moramo biti strpljivi. Ne možemo ga stvoriti sutra. Možda ćemo imati dobrih vijesti u budućnosti“, rekao je Hasayneh Al Jazeeri.

Stvari dodatno komplikuje to što su uposlenici u Gazi, koji su radili prije nego što je Hamas 2007. godine preuzeo Pojas, nastavili primati platu od Palestinske samouprave, po manjoj stopi nego radnici na Zapadnoj obali, objašnjava Jihad el-Guidi, doktor u bolnici Al-Shifa u Gazi.

Gotovo 40 posto njegovog osoblja spada u tu kategoriju, dok ostali uopšte ne primaju platu.

„Jedva da osnovno mogu priuštiti. To se psihološki odražava na djecu i žene, kada im ne mogu donijeti ono što im je potrebno“, kaže upravnik bolnice Eyad Zatoot.

Za sada ćemo nastaviti raditi, kazao je on, i dodao: „Ovo je veoma stresna i napeta situacija, ali oni pripadaju ovdje.“

Izvor: Al Jazeera