Veća saradnja Turske i Iraka protiv ISIL-a

Abadi i Davutoglu su razgovarali o suzbijanju ISIL-a (AP)

Turska i Irak, koje strahuju od napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), obećale su da će raditi na jačanju vojne saradnje u borbi protiv tog pokreta.

Turska već obučava kurdske borce pešmerge u sjevernom Iraku kako bi im pomogla da suzbiju pobunjenike ISIL-a koji kontroliraju veliku teritoriju u Iraku i Siriji.

Turska je spremna sarađivati s Irakom kako bi proširila svoju vojnu pomoć, rekao je premijer Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom Haiderom al-Abadijem.

Abadi, prvi irački premijer koji je posjetio Tursku nakon svog prethodnika Nourija al-Malikija koji je to učinio 2010, nagovijestio je da bi Turska uskoro mogla također slati oružje Iraku.

“Vrše se pripreme uz pomoć turske strane da bi nam se osiguralo oružje”, rekao je Abadi.

Turska, članica NATO-a s 1200 kilometara granice sa Sirijom i Irakom, počela je obuku iračkih pešmerga prošlog mjeseca i najavila kako bi to moglo biti prošireno i na iračku Nacionalnu gardu.

Proboj na Sinjaru

“Naši minsitri odbrane će detaljnije proučiti ovo pitanje. Već smo pružili podršku u smislu vojne obuke. Spremni smo dati daljnu pomoć kakva god bude potrebna u ovim oblastima”, rekao je Davutoglu.

Ankara je odbila preuzeti direktnu borbenu vojnu ulogu u zračnoj ofanzivi koju protiv pobunjenika vodi koalicija predvođena SAD-om, navodeći da ne može biti trajne stabilnosti samo pomoću zračnih udara.

Uz pomoć zračnih udara, irački kurdski borci probili su ove sedmice opsadu ISIL-a na planini Sinjar u zapadnom Iraku oslobodivši stotine jezida uhvaćenih tamo u zamku već mjesecima.

Abadi je rekao da se iračke snage bore kako bi uništili ISIL te da ponovno osvajaju izgubljenu teritoriju.

“Stisak slabi”, rekao je.

Odnosi Turske i Iraka bili su godinama napeti. Malikijeva Vlada bila je bijesna zbog jačanja veza Ankare sa sjevernom iračkom autonomnom kurdskom regijom s kojom je Bagdad bio u svađi zbog nafte.

Odnosi su se poboljšali otkako je Abadi postao premijer u rujnu i otkako je Bagdad s Kurdima postigao dogovor o podjeli prihoda od izvoza nafte.

Za razliku od Malikija, Abadi je rekao da Irak podržava povećanje svog izvoza kroz naftovod koji su izgradili Kurdi, a koji ide kroz Trusku. “Željeli bismo ojačati ovaj sporazum i nastaviti ovaj izvoz preko Turske. To je u interesu Iraka”.

Izvor: Agencije