Porošenko sa kazahstanskim predsjednikom

Nakon sastanka sa Lukašenkom, Porošenko se sastaje sa Nazarbajevom (EPA)

Prozapadni ukrajinski predsjednik, Petro Porošenko, sastao se u Kijevu s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, a nakon njega u ukrajinsku prijestolnicu stiže i predsjednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev, što se može protumačiti kao zahlađenje odnosa između Rusije i njenih tradicionalnih saveznika.

Također se u nedjelju u Minsku očekivao novi krug pregovora Kijeva i pobunjenika, radi obnove mirovnog procesa, ali nije bilo zvanične potvrde o ovome.

“Nema nikakvih novih informacija o vremenu susreta u Minsku”, rekao je u nedjelju za AFP Denis Pušiljin, predstavnik samoproglašene republike Donjecka (DNR).

Podrška Bjelorusiji

Izvori bliski ukrajinskoj vlasti, tvrde da će Lukašenko, dugogodišnji saveznik Rusije kojeg Zapad kritikuje zbog nedemokratskog načina vladanja i koji nije htio podržati proruske separatiste u Ukrajini, zatražiti od Kijeva podršku u približavanju Bjelorusije Evropi.

Bjeloruski predsjednik je rekao u razgovoru s Porošenkom da je voljan sve učiniti kako bi pomogao Ukrajini da smiri krvav oružani sukob na separatističkom istoku.

“Učinit ćemo sve da ovdje zavlada mir”, rekao je Lukašenko a prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

 U oružanom sukobu u Ukrajini koji je izbio u aprilu, poginulo je više od 4700 ljudi.

Njemačka, glavni evropski posrednik u ukrajinskoj krizi, ove sedmice je u više navrata isticala važnost “fizičkog” susreta pobunjenika i kontaktne grupe u koju ulaze predstavnici Ukrajine i Rusije.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je telefonski razgovarala s Porošenkom o tom pitanju.

I američki potpredsjednik Joe Biden je u subotu putem telefona razgovarao s Porošenkom o procesu iz Minska i o finansijskom stanju u Ukrajini, pri čemu je ukrajinski predsjednik zahvalio SAD-u za pomoć, navodi se u sažetku njihova razgovora.

Glavni kamen spoticanja između sukobljenih strana jest zahtjev separatista da Kijev nastavi finansirati separatistička područja iz proračuna, što je prekinuo sredinom decembra.

Poništavanje izbora

Kijev, s druge strane,  traži da se ponište rezultati izbora koje su pobunjenici organizirali u novembru u dvije samoproglašene republike.

Nakon posjeta bjeloruskog predsjednika Kijevu, danas bi se Porošenko trebao sastati sa njegovim kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom.

„Lukašenko i Nazarabajev su uvidjeli slabost Vladimira Putina i žele da im “Ukrajina pomogne da poboljšaju odnose sa Evropom”, rekao je za AFP visoki ukrajinski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Neki analitičari misle da se Lukašenko i Nazarbajev, predsjednici bivših sovjetskih republika koje graniče s Rusijom, boje za svoju nezavisnost nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima i nakon ruske potpore pobunjenicima u oružanom sukobu na istoku Ukrajine.

Dvojica predsjednika su javno podržala teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, uz opasnost da se ne svide Moskvi.

Izvor: Agencije