Pakistanci sve glasniji protiv ekstremizma

Hiljade ljudi izašli su na ulice širom Pakistana, jer nakon napada talibana na vojnu školu u Peshawaru građani sve snažnije osuđuju napade i traže oštriju reakciju Vade u borbi protiv ekstremizma. U napadu na vojnu školu u Peshawaru 142 osobe izgubile su život, među kojima 132 djece. 

Nakon što je pakistanska Vlada ukinula moratorij na smrtnu kaznu u slučajevima koji se odnose na terorizam, javno su pogubljena dva borca povezana s talibanima.

“Sada smo ponovno ujedinjeni, posebno protiv talibana. Vjerujemo da je Pakistan mjesto za moderne, liberalne i tolerantne muslimane, ne za fanatike, ne za one barbare koji pokušavaju tumačiti islam s ‘kalašnjikovima'”, ukazuje Pakistanac Faisal Sabzwari.

Teški trenuci za društvo

Pakistansko društvo proživljava teške trenutke, jer su suočeni s brojniim izazovima, dilemama i strahovanjima. Još traje borba za život nekoliko učenika, a pred preživjelima je dug period oporavka od povreda, ali i od psihičkih trauma.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Afshu Awan, majku ranjenog učenika – njenog jedinog djeteta. Njen sin se u bolničkom krevetu bori za život. Afsha se tiho moli i suzdržava suze, trudeći se da ne razmišlja o najgorem.

“Kad sam čula da je moj sin ranjen, u panici sam potrčala prema školi. Javio se kad sam ga zvala telefonom. Pokušavao me je umiriti, govorio da ne plačem, da je dobro, iako je krvario. Ponosna sam na njega. Pokazao je koliko je hrabar”, kaže Afsha.

Semin Awan pohađa deveti razred. Kad je napad počeo, nalazio se u školskoj dvorani s desetinama drugih učenika. Ranjen u grudni koš, pao je na pod. Ipak, priča njegov otac, bio je dovoljno hrabar da otpuže iz dvorane i pozove roditelje.

Na istom odjeljenju leži Saad Hasan, učenik 12. razreda, koji je ranjen u prepone. Također, ostao je bez lijevog uha. Učenik osmog razreda Shahzad Han pogođen je u leđa, a Mohamed Etizaz, koji pohađa deveti razred, ranjen je u ruku. Zapamtio je kako su napadači izgledali.

Traumatično sjećanje na napad

“Izgledali su kao prave životinje. Imali su dugu kosu, duge brade i kape. U rukama su nosili ‘kalašnjikove’, a na sebi imali tradicionalnu pakistansku odjeću Salwar Ka'miiiz”, priča Mohamed.

On, ali i drugi učenici zbrinuti u bolnici sada su u stabilnom stanju, za razliku od nekolicine učenika koji su zadobili teže povrede. Porodicama dječaka prikopčanima na aparate je zabranjeno da ih vide. Navodno, kako je rečeno ekipi Al Jazeere, da roditelji ne bi doživjeli novi šok.

Ispred bolnice porodice ranjenih učenika okupljaju se kako bi izrazile bijes prema vlastima. Vladu i vojsku krive zato što ne uspijeva osigurati javna mjesta. I nikakve posjete visokorangiranih zvaničnika ne mogu ih umiriti.

“Nažalost, ovdje ne vidim nikakvu budućnost za djecu. Ne možemo ih slati u džamije, ni u škole. Nezamislivo je čak i pustiti ih u parkove”, žali se Afsha Awan.

Seminov otac, međutim, kaže da je njegov sin veoma hrabar i da će sigurno nastaviti pohađati istu školu.

“Ne smijemo se predati”, ističe na kraju razgovora.

Izvor: Al Jazeera