Izraelski avion napao bazu Hamasa u Gazi

Izraelski zračni napad prvi je na Hamasove objekte za obuku nakon 50-dnevne ofanzive Izraela ovog ljeta na područje Gaze (EPA)

Izraelski vojni avion bombardirao je kasno u petak bazu Hamasa u Pojasu Gaze, što je prvi put od rata na tom palestinskom području ovoga ljeta, a kao odgovor na raketu koja je ranije u petak sa ovog područja ispaljena na jug Izraela, javljaju agencije.

Pucano na ribarske čamce

Izraelske pomorske snage otvorile su vatru na palestinske ribarske čamce u blizini obale u Pojasu Gaze, izjavio je glasnogovornik ribara u Gazi, prenosi Anadolija.
“Izraelski vojni čamci su pucali na skupinu ribarskih čamaca na sjevernoj obali Gaze”, rekao je Nizar Ayyash, čelnik Unije palestinskih ribara u Gazi.
Prema posljednjim informacijama, u napadu nije bilo povrijeđenih, dok je Ayyash potvrdio da je nekoliko ribarskih čamaca oštećeno.
Dodao je da izraelske pomorske snage nerijetko pucaju na palestinske ribarske čamce, pod izgovorom da pecaju ribu na prostoru na koji nemaju pravo.

Bombardirano je područja Khan Younis, na jugu Gaze, a lokalni bolnički zvaničnici izjavili su kako nema žrtava, prenosi agencija Reuters.

Prema njemačkoj agenciji DPA, vojni zvaničnici i očevici kažu da je izraelski avion ispalio četiri rakete na bazu za obuku al-Qassam brigade, vojnog krila Hamasa.

Agencije prenose kako je raketa, koja je ranije ispaljena iz Gaze, pala na polje na području južnog Izraela i nije bilo žrtava ni štete.

Slučajevi bez odmazde

“IDF [Izraelske odbrambene snage] neće dopustiti bilo kakav pokušaj da se potkopa sigurnost i ugroze civili u Izraelu. Teroristička organizacija Hamas je odgovorna i mora odgovarati za današnji napad protiv Izraela”, izjavio je vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Reuters podsjeća da su ranije bila zabilježena dva slučaja ispaljivanja raketa na Izrael, ali za njih nije bilo osvete.

Izraelski zračni napad prvi je na Hamasove objekte za obuku nakon 50-dnevne ofanzive Izraela ovog ljeta na područje Gaze, koja je okončana krajem augusta.

Početkom jula Izrael je, na pojačano raketiranje iz područja Gaze, reagirao zračnom, a potom i kopnenom ofanzivom.

U tom ratu ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj je strani poginulo 67 vojnika i šest civila.

Agencije prenose kako su u odvojenom incidentu u petak izraelski vojnici u pucnjavi nedaleko granice između Izraela i Gaze ranili četiri Palestinca.

Hamas: Izrael sabotira primirje

Hamas je u subotu optužio Izrael za “sabotiranje primirja” stalnim provokacijama i napadima na Palestince u Gazi, javlja Anadolija.

Zvaničnik Hamasa Salah el-Berdevil je potvrdio da je Izrael bombardirao grad Khan Yunus te istakao da izraelska vojska nerijetko izvodi napade na palestinski ribare i radnike na farmama, čime ugrožava i sabotira primirje.

“Napadi na Palestince najbolji su dokaz da Izrael ugrožava primirje”, rekao je ovaj zvaničnik.

Naglasio je da su napadi protiv Palestinaca koje izvodi Izrael posljednjih dana dio izborne kampanje premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Izvor: Agencije