Poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine

Zapad optužuje Moskvu da je poslala ruske vojnike da se bore uz proruske separatiste (EPA)

Novi predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se tokom telefonskog razgovora da će pozvati Rusiju da se povuče s istoka Ukrajine, naveo je Tusk u svom saopćenju.

“Podijelili smo zabrinutosti u vezi krize u Ukrajini i složili da je važno da Rusija povuče svoje jedinice sa istoka Ukrajine”, kazao je Tusk.

Saradnja EU i SAD-a

“Evropska unija i Sjedinjene Američke Države i dalje nastavljaju zajedno raditi, uključujući i na sankcijama kao i na finansijskoj pomoći Ukrajini”, dodao je.

Zapad optužuje Moskvu da je poslala ruske vojnike da se bore uz proruske separatiste koji se nalaze u gradovima Donjeck i Lugansk, što Rusija uporno negira.

 EU i SAD su uveli oštre sankcije Moskvi, čija privreda pati i zbog pada vrijednosti nafte.

Tusk i Obama su, također, razmotrili  uvjete koje predviđa septembarski sporazum iz Minska, zaključen između vlasti Kijeva, pobunjenika i Rusije koji predviđa prekid vatre, zatim mirovne pregovore, ali je danas na mrtvoj tački.

Rusiju su dvojica čelnika upozorila da prestane slati svoje trupe i opremu pobunjenicima i da omogući kontrolu granice i dozvoli nezavisnim promatračima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) da ispune svoje zadatke.

Tusk je napisao da su se dogovorili da će ostati složni te da su se obvezali dodatno osnažiti EU i NATO.

U međuvremenu, predstavnici specijalne posmatračke misije OSCE-a objavili su na svojoj internetskoj stranici da su predstavnici ukrajinske vojske i samoproglašene Luganske Narodne Republike dogovorili potpuni prekid vatre na liniji kontakta od 5. decembra i povlačenje teškog naoružanja od 6. decembra.

Izvor: Agencije