Novinar Al Jazeere poginuo u Siriji

Mahran preminuo u srijedu dok je tražio zaklon od puščane vatre vladinih snaga (Al Jazeera)

Medijska mreža Al Jazeera objavila je smrt njenog arapskog dopisnika iz Sirije Mahrana al-Deerija koji je poginuo tokom izvještavanja sa borbi u Al-Shaykh Maskinu u ruralnom dijelu regije Daraa.

Kako navode članovi njegove porodice, Mahran je preminuo u srijedu dok je tražio zaklon od puščane vatre vladinih snaga kada je njegov automobil udario vozilo pobunjeničkih boraca. Vozio je sa ugašenim svjetlima kako bi izbjegao da bude meta napada.

U istom području su tri novinara iz Orient Networka ubijena prije tri dana.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Al Jazeere Mostefa Souag kazao je:

„Naš poginuli kolega Mahran al-Deeri radio je za aljazeera.net više od godinu dana i bio je poznat po hrabrosti, odvažnosti i profesionalnom radu tokom izvještavanja o sirijskoj revoluciji iz područja Darae.“

„Napadi na novinare neće nas odvratiti od istinitog izvještavanja kojem smo posvećeni više od 18 godina. Kroz godine izvještavanja izgubili smo mnogo kolega na ovoj misiji, ali naši hrabri novinari su posvećeni svom poslu iako im prijete stalne opasnosti i izazovi“, dodao je.

Mahran al-Deeri je inače iz Al-Shaykh Maskina (Daraa) gdje je rođen 1983. godine. Sa velikim uspjehom je završio studij novinarstva na Univerzitetu u Damasku gdje je diplomirao 2008. godine. Nakon okončanja studija radio je za državnu novinsku agenciju SANA koju je napustio po početku revolucije.

Bio je oženjen i imao dvoje djece.

Zbog stalnog granatiranja vladinih snaga, napustio je Darau i otišao kratko u Jordan, ali je odbacio sudbinu izbjeglice i vratio se kako bi radio kao nezavisni novinar.

Al-Deeri je došao na aljazeera.net (Al Jazeerin portal na arapskom jeziku) kao slobodni novinar u oktobru 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera