Gruzijac jedan od zapovjednika ISIL-a

Zračni napadi snaga koalicije fokusirani su da spriječe napredovanje boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku.

No, i sve veći broj boraca iz inozemstva pridružuje se ISIL-u. Reporter Al Jazeere izvještava iz gruzijske doline Pankisi, gdje je dom jednog od glavnih zapovjednika ISIL-a.

Daleko od razarajućeg konflikta, gruzijski Pankisi je od Sirije udaljen nešto manje od jednodnevne vožnje.

No, rat u Siriji je odnio još jedan mladi život. Irma Margoshvili je prije dva tjedna saznala da je njezin sin ubijen u borbi. Guram Gurashvili imao je 21 godinu.

“Slao mi je poruke iz Sirije da je dobro. Četiri dana prije njegove smrti poslao mi je glasovnu poruku. To je bio posljednji put da sam čula njegov glas”, kaže Irma.

Pankisi ima militantnu prošlost. Ovdje su pobunjenici tražili utočište od Rusa tijekom rata u Čečeniji.

U nedavno sagrađenom groblju  su grobovi muškaraca iz ovog kraja, koje su ubile gruzijske sigurnosne snage 2012. godine.

Poslali smo upit gruzijskim vlastima o broju građana koji sudjeluju u borbama u Iraku i Siriji. Odbili su komentirati.

Stariji se protive odlasku u rat

Izvještaji nagovještavaju da su tamo deseci gruzijskih državljana, poput Omara al-Shishanija, gruzijskog vojnog veterana, a sada jednog od zapovjednika ISIL-a.

Za ovu malu dolinu gdje se još drži do sufijske miroljubive tradicije, stariji građani su zabrinuti zbog ekstremističkih tendencija. 

“Uglavnom mladi ljudi odlaze u Siriju. Starije generacije se tome protive. Ne želimo da naša djeca ubijaju ili da budu ubijena na mjestima kao što je Sirija. Oni se ne vraćaju, a oni koji tamo poginu, sahrane ih tamo”, kaže muftija Omar Makhmadasi-Aldamovi.

Po Omarovom mišljenju, mladi ne čuju njegovu poruku. Mnogi idu u noviju gradsku džamiju koja zagovara konzervativni islam.

Nitko ovdje ne želi govoriti o vjeri ili o onima kojima poznaju, a otišli su u Irak ili Siriju.

“Veza između Pankisija i ISIL-a privukla je pažnju, ali pogrešne vrste. Ovdje smatraju da ovu dolinu ne treba promatrati kao leglo islamskog radikalizma, već kao ekonomski zapostavljeno područje koje nužno treba pomoć”, izvještava reporter Al Jazeere Robin Forestier-Walker.

Starije žene mole za mir, za oprost i za one koji su u nevolji. U molitvi su same. Nema ih tko čuti.

Izvor: Al Jazeera