HRW: ISIL mučio kurdsku djecu iz Kobanija

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant zlostavljali su kurdsku djecu iz sirijskog grada Kobanija, koju je kao taoce držala nekoliko mjeseci, saopćila je u utorak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

Četvero od 153 djece detaljno je ispričalo predstavnicima HRW-a kako su ih tukli, držali u lošim uvjetima i prisiljavali da gledaju video-snimke odrubljivanja glava i napada boraca te grupe.

Djeca u dobi od 14 do 16 godina bila su među 250 kurdskih tinejdžera otetih 29. maja, dok su putovali kući u Kobani. nakon ispita u školi u pokrajinskoj prijestonici Halepu, prenosi agencija DPA.

ISIL je oslobodio sve djevojčice u roku od nekoliko sati, ali je zadržao 153 dječaka u školi u Manbiju, gradu oko 55 kilometara jugozapadno od Kobanija.

Skupine tih dječaka oslobođene su između juna i oktobra, a najmanje 25 djece trebalo bi biti oslobođeno u srijedu, javila je agencija Hina.

Pripadnici ISIL-a tukli su djecu električnim kablovima po rukama, leđima i stopalima, posebno kada se nisu dobro ponašali, rekao je jedan 15-godišnjak HRW-u.

Sporadične borbe

U Kobaniju se u međuvremenu vode sporadične borbe između kurdskih snaga i pripadnika ISIL-a.

Na udaru kurdske artiljerije bili su položaji grupe ISIL-a u istočnim dijelovima grada.

Grupa tvrdi da i dalje drži grad pod svojom kontrolom.

Sporadična pješadijska pucnjava i eksplozije artiljerijskih projektila odjekivale su naseljima istočno od Kobanija.

Područje je pod kontrolom ISIL-a i prvi put od početka sukoba u ovom gradu našlo se na udaru kurdskih snaga i pripadnika sirijske opozicije.

Uslijedilo je učestalo nadlijetanje aviona međunarodne koalicije, koji ovaj put nisu borbeno djelovali.

Veliki gubici

ISIL je objavio snimke za koje tvrdi da su snimljene u Kobaniju i pokazuju posljedice udara aviona koalicije.

Jedan od pripadnika ISIL-a na snimku tvrdi da je veliki dio Kobanija i dalje pod kontrolom ove grupe, ali vjerodostojnost snimke Al Jazeera nije mogla potvrditi.

“Nalazimo se u Kobaniju i oni koji tvrde da smo protjerani iz grada u velikoj su zabludi. Nikada nećemo napustiti grad. Ako misle da će nas avionima i oružjem uništiti, grdno se varaju”, kaže jedan pripadnik ISIL-a.

Kurdski izvori navode da su njihovi pripadnici nanijeli velike gubitke grupi ISIL u uličnim borbama u Kobaniju.

ISIL to negira i tvrdi da su borci Pešmerge i Kurdske narodne odbrane koncentrirani samo u blizini graničnog prelaza s Turskom, kao i na nekoliko tačaka u zapadnim dijelovima Kobanija.

Sekretar ureda za unutrašnju sigurnost u Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka Masrour Barzani izjavio je da jedino jedinice Pešmergi u direktnoj borbi mogu poraziti pripadnike ISIL-a, javlja Anadolija.

Na sastanku u Briselu, Barzani je od zemalja članica Evropske unije zatražio pomoć u teškom naoružanju, finansijsku pomoć i političku podršku.

Pešmerge traže helikoptere

Naglasio je kako pomoć pojedinih zemalja EU-a Pešmergama u lakom naoružanju nije dovoljna u borbi protiv ISIL-a.

Tom prilikom je tražio da zemlje članice EU-a pošalju Pešmergama helikoptere i teško naoružanje.

“Protiv ISIL-a se borimo za izgradnju slobodnog svijeta, ali slobodne zemlje nam ne pružaju potrebnu opremu. Ako želite da se savlada ova teroristička prijetnja i ako želite da se u vašim prijestonicama ne dogode teroristički napadi, morate sarađivati sa zemljama regiona”, rekao je Barzani.

Naglasio je kako se ISIL i režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada međusobno pomažu i dodao kako je Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka, u slučaju potrebe, spremna poslati dodatne jedinice Pešmergi u Kobani.

Izvor: Al Jazeera i agencije