Maroko: Deseci mrtvih i nestalih u nevremenu

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a mnogi se vode kao nestali u “neuobičajeno snažnom” olujnom nevremenu na jugu Maroka, izvijestile su vlasti te monarhije.

Snažno nevrijeme uzrokovalo je velike poplave i izlijevanje nekoliko rijeka na velikom području na jugu zemlje te u podnožju gorja Atlas.

Novinar Brahim Boulid, koji izvještava iz Guelmima, rekao je za Al Jazeeru u ponedjeljak ujutro da je najmanje 31 osoba izgubila život, uključujući osam članova jedne porodice koji su poginuli nakon što je bujica odnijela njihovo auto. 

Oluja je još trajala u nedjelju predvečer i pojačane mjere pripravnosti ostaju na snazi do ponedjeljka u podne, izvijestio je državni meteorološki zavod.

Presječene ceste

Na području Guelmima 24 osobe se vode kao nestale: 14 u izlijevanju rijeke Talmaadarta – putnici u tri taksija koje je zahvatila bujica – i desetero u izlijevanju rijeke Tamsourt, navode mjesne vlasti.

Za njima se “aktivno traga”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stotinjak kuća potpuno je ili djelomično uništeno, a stotinjak cesta je presječeno, među njima šest nacionalnih, dodaje to ministarstvo.

Premda je ovo nevrijeme bilo ogromne snage, oluje i poplave nisu rijetkost u Maroku, gdje je u septembru četvero djece izgubilo život utopivši se u nabujaloj rijeci na jugu zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije