Hitlerov akvarel prodan za 130.000 eura

Slika minhenske stare vijećnice, napravljena vodenim bojama i za koju se vjeruje da ju je naslikao Adolf Hitler 1914. godine, prodana je za 130.000 eura (161.000 dolara) na jednoj aukciji u Njemačkoj. 

Kathrin Weidler, direktorica aukcijske kuće Weidler u Nirnbergu, kazala je kako je akvarel privukao pažnju potencijalnih kupaca sa četiri kontinenta. Kupac je anoniman sa Bliskog istoka, prenose agencije. Direktorica Weidler je odbila dati više detalja o osobi kojoj je na kraju pripala slika.

Djelo „Standesamt und Altes Rathaus Muenchen“ (Registratura i stara vijećnica Minhena) smatra se jednim od blizu 2.000 djela koje je Hitler naslikao između 1905. i 1920. godine kada se, kao mladi umjetnik, pokušavao probiti na scenu.

Odbijanja sa akademije

U svojoj autobiografiji „Mein Kampf“, Hitler je napisao da su mu nade u mladosti da će postati umjetnik bile uništene stalnim odbijanjima bečke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Eksperti kažu da su njegova djela osrednje kvalitete i veće aukcijske kuće općenito odbijaju prodavati slike bivšeg nacističkog diktatora, navodi agencija AFP-

Pet drugih Hitlerovih slika prodano je za cijene između 5.000 i 80.000 eura.

Najskuplje djelo su na prodaju stavile dvije sestre čiji je djed kupio sliku 1916. godine, a novi vlasnik je uz akvarel dobio i originalni račun i pismo od Hitlerovog ađutanta Alberta Bormanna, brata Hitlerovog privatnog sekretara Martina Bormanna.

Izvor: Agencije