U Kongu okončana epidemije ebole

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je prestanak epidemije ebole u još jednoj afričkoj državi – Demokratskoj Republici Kongo. U periodu trajanja epidemije, 49 ljudi je izgubilo život. Borba s ovim virusom i dalje se nastavlja.

Cijeli svijet u strahu promatra nekontrolirano širenje ebole, koja je ubila, po zadnjem izvješću SZO-a 5.459 ljudi, dok je više od 15.000 zaraženo. Nakon brojnih analiza i pokušaja, do sada još nije pronađen lijek za virus, koji se prenosi kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Upravo se na taj način, preko zaražene igle, najvjerovatnije zarazila i humanitarka iz Španjolske, koja je, po nalogu Vlade te zemlje, hitno prebačena iz Malija u madridsku bolnicu.

“Poznato je da, kada dođe do dodira s kontaminiranim materijalom, postoji velika mogućnost da je osoba zaražena”, kaže Fernando Simon, glasnogovornik španjolskog Odbora za ebolu.

Izuzetno visoka smrtnost

Visokorizična grupa u ovim zapadnoafričkim društvima su žene, prije svega zbog njihove uloge u društvu i obitelji. Hawantatu Kamara iz Sijera Leonea preživjela je virus ebole, ali je izgubila tri člana obitelji. Trenutačno se pokušava financijski oporaviti, jer sama prehranjuje svoje dvoje djece.

“U nekim izvješćima možemo vidjeti da su žene visokorizična grupa u zemljama pogođenim ebolom. Djelomično zbog njihove uloge kao njegovateljica, dijelom zbog uloge domaćice u kući, jer su najviše uključene u aktivnosti u domaćinstvu”, objašnjava David Nabarro, specijalni izaslanak Ujedinjenih naroda.

U usporedbi s drugim bolestima, kao što je svinjska gripa, kolera ili SARS, virus ebole nije naročito zarazan, ali ima daleko veću stopu smrtnosti. Između 50 i 90 posto slučajeva ebole ima smrtni ishod. Posljedice su dalekosežne.

Do sada je gotovo 200 djece ostalo bez roditelja, a UNICEF predviđa da bi taj broj mogao dosegnuti 2.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije