Palestinci stradaju kao Jevreji u holokaustu

U napadima na Gazu poginulo je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila (AFP)
U napadima na Gazu poginulo je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila (AFP)

Više od 25 posto ispitanika u Njemačkoj izjednačava ponašanje države Izrael prema Palestincima s nacističkim progonom Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Ispitivanje koje jedanput u šest mjeseci obavlja fondacija Friedricha Eberta pokazalo je da je u zadnjih deset godina antisemitizam bio u padu.

No pokazalo je i da su se od juna do septembra pojačali negativni pogledi na Izrael i Jevreje općenito, a to se vremenski podudara sa sukobom između Izraela i Hamasa u Gazi.

Ubistva Palestinaca

U 50 dana toga sukoba poginulo je više od 2.100 Palestinaca, većinom civila. Na izraelskoj je strani uz 67 vojnika poginulo i šestero civila.

Na septembarsko pitanje vjeruju li da su Jevreji zbog svojih postupaka djelomično odgovorni za vlastita stradanja, 18 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, a u junu je takvih bilo samo osam posto.

Nešto više od 27 posto ispitanih u septembru je reklo da se sasvim ili uglavnom slaže s tvrdnjom da izraelsko ponašanje prema Palestincima nije različito od nacističkoga progona Jevreji u holokaustu u kojem ih je ubijeno šest miliona.

Svaki peti ispitanik, a istraživanje je provedeno na 1.915 Nijemaca, rekao je da izraelska politika Jevreje čini manje simpatičnima.

Izvor: Agencije


Povezane

Pozivajući se na sporni izraelski zakon, na području okupiranog istočnog Jerusalema vlasti nastavljaju rušenje kuća koje pripadaju Palestincima. Takva politika dovela je do optužbi da Izrael kolektivno kažnjava Palestince za seriju nasilnih incidenata. Rušenje kuća u cilju osvete predstavlja kršenje međunarodnih zakona, dok se prema Ženevskoj konvenciji to smatra i ratnim zločinom. Naša gošća je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO