Palestinci stradaju kao Jevreji u holokaustu

U napadima na Gazu poginulo je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila (AFP)

Više od 25 posto ispitanika u Njemačkoj izjednačava ponašanje države Izrael prema Palestincima s nacističkim progonom Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Ispitivanje koje jedanput u šest mjeseci obavlja fondacija Friedricha Eberta pokazalo je da je u zadnjih deset godina antisemitizam bio u padu.

No pokazalo je i da su se od juna do septembra pojačali negativni pogledi na Izrael i Jevreje općenito, a to se vremenski podudara sa sukobom između Izraela i Hamasa u Gazi.

Ubistva Palestinaca

U 50 dana toga sukoba poginulo je više od 2.100 Palestinaca, većinom civila. Na izraelskoj je strani uz 67 vojnika poginulo i šestero civila.

Na septembarsko pitanje vjeruju li da su Jevreji zbog svojih postupaka djelomično odgovorni za vlastita stradanja, 18 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, a u junu je takvih bilo samo osam posto.

Nešto više od 27 posto ispitanih u septembru je reklo da se sasvim ili uglavnom slaže s tvrdnjom da izraelsko ponašanje prema Palestincima nije različito od nacističkoga progona Jevreji u holokaustu u kojem ih je ubijeno šest miliona.

Svaki peti ispitanik, a istraživanje je provedeno na 1.915 Nijemaca, rekao je da izraelska politika Jevreje čini manje simpatičnima.

Izvor: Agencije