Selfiji na hadžu

Više od dva milijuna vjernika ove je godine u Meki, na hadžu. Tzv. selfiji, pokazali su se popularnim i na hodočašću. Mnogi žele zabilježiti to iskustvo, dok drugi fotografiranje smatraju svetogrđem.

Prema rečima pojedinih verskih vođa, ovakvo ponašanje je hvalisavo i primjereno turistima, jer se zaustavljanje i pravljenje selfija na svetim mestima tokom hadža kosi sa samim duhom hodočašća.

„Jesu li došli ovamo kao vjernici ili turisti? Ako su došli u turističku posjetu, mogu se fotografisati koliko hoće. Ali, ako su došli kako bi se molili, nema potrebe da bilo šta slikaju. Bog sve vidi”, kaže Mohamed Abdallah, vjerski vođa.

Neki hodočasnici jednostavno ne mogu da odole želji da ovjekoveče, možda, i jedini dolazak u Meku u životu. Stavovi o onome što postaje sastavni dio hadža su podieljeni.

„Umjesto što prave selfije i ponašaju se kao pravi turisti, trebali bi više vremena provoditi u molitvi”, kazuje hodočasnica Huda.

„Ovo je nova tehnologija koju bismo trebali koristiti. Selfiji su globalni trend. Mislim da ga niko ne može zaustaviti”, navodi Ali Ahmed, hodočasnik.

Drugi brinu zbog toga što zastajanje i fotografisanje može da izazove nepotrebne gužve, posebno jer se na hadžu okuplja nekoliko miliona vjernika.

Više u videu.

Izvor: Al Jazeera