Kijev: Državljanstvo za strane dobrovoljce

Strani borci su od ukrajinskog predsjednika tražili državljansto te zemlje (EPA)

Stranci koji ratuju u dobrovoljačkim bataljonima, ukoliko to žele, mogu dobiti ukrajinsko državljanstvo, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

“U bataljonu ‘Donbas’ i drugim bataljonima ima dobrovoljaca koji pomažu da se zaštiti država i znam da postoji obraćanje tih ljudi predsjedniku kako bi dobili državljanstvo Ukrajine“, rekao je on, prenosi Ukrinform.

Avakov je izrazio uvjerenje da će predsjednik Ukrajine Petro Porošenko uvažiti zahtjeve stranaca koji su u dobrovoljačkim jedinicama, navodi ukrajinska državna agencija.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ministar policije Ukrajine je u petak odbacio kao laž izjavu premijera samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandra Zaharčenka da je pronađena masovna grobnica sa tijelima 287 žena kod Krasnoarmejska, gdje je bio stacioniran ukrajinski dobrovoljački bataljon “Dnjepar-1”.

Posthumne nagrade

MUP je, kako prenose ukrajinske agencije, posthumno nagradio 69 svojih pripadnika za hrabrost tokom “antiterorističke operacije”, a predsjednik skupštine Aleksandar Turčinov i Avakov nagradili su ordenima, medaljama i poklonima učesnike operacije i njihove porodice, prenosi Tanjug.

Naziv Ukrajinskog heroja i orden Zlatne zvijezde dobili su policijski general Sergej Kuljčicki i poručnik Bogdan Zavada.

Zamjenik komandira bataljona “Azov” Vadim Trojan, koji je u maju stupio dobrovoljno u taj bataljon i borio se kod Marijupolja i Ilovajska, imenovan je za načelnika glavne uprave MUP-a za Kijevsku oblast, izvještava Ukrinform.

“Smatram da patriote koje su dokazale u borbi svoju predanost zemlji i kompetentnost mogu zajedno sa starim stručnjacima donijeti novi očekivani kvalitet policiji”, rekao je Avakov.

Izvor: Agencije