Turska: Izvučeno 15 rudara, nastavljena potraga

Uprava za vanredne situacije pri Vladi Republike Turske (AFAD) je saopćila da je spašeno 15 od najmanje 19 rudara koji su ostali zarobljeni na dnu ugljenokopa na jugu Turske nakon što je u iznenadnom prodoru podzemnih voda poplavljena galerija u kojoj su radili.

Do nesreće je došlo rano popodne u rudniku Erkemek, u pokrajini Karama, gotovo 500 kilometara južno od Ankare.

“Četrdesetak radnika nalazilo se u rudniku kad je galerija u kojoj su bili poplavljena”, izjavio je lokalni guverner Murak Koca.

Ekipa od 277 ljudi nastavila je potragu za zarobljenim rudarima, saopćeno je iz AFAD-a.

Od spašenih rudara dvojica su povrijeđena, dok zdravstveno stanje ostalih 13 rudara nije narušeno.

“Spasilačke ekipe rade prema direktivi AFAD-a. Počelo je ispumpavanje vode iz rudnika kako bi se spasili i ostali rudari”, navodi se u saopćenju AFAD-a.

Nepoznat uzrok poplave

Polovina rudara uspjela se brzo popeti na površinu, ali dužnosnik kompanije Has Sekerler koja eksploatira rudnik nije skrivao pesimizam o sudbini onih koji su ostali na dnu poplavljenog rudnika, 300 metara ispod zemlje.

Sahin Uyar rekao je ranije za turske medije kako rudari zatočeni u galeriji mogu izdržati maksimalno dva sata.

Na mjestu nesreće su i predsjednik AFAD-a Fuat Oktay, turski ministar za energetiku i prirodne resurse Taner Yildiz, ministar za socijalnu sigurnost Faruk Celik, te ministar komunikacija, transporta i pomorstva Lutfi Elvan, prenosi Anadolija.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je naredio mobilizaciju svih raspoloživih sredstava kako bi se što prije izvukli i preostali rudari zarobljeni u jami.

Riječ je o privatnom rudniku mrkog uglja, a nakon nesreće u rudnik su stigle brojene ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i spasilaca.

Nijedan dužnosnik nije iznio detalje o uzroku te poplave.

U maju je rudarska nesreća, najveća u historiji Turske, stajala života 301 rudara u Somi, na zapadu zemlje.

Turska je treća na svjetskoj listi po smrtnosti na radu, po Međunarodnoj organizaciji rada.

Izvor: Agencije