Rat u Siriji podijelio Liban

Liban je duboko podijeljena zemlja, a sunitska i šiitska zajednica sudjeluju u ratu u Siriji. Sukobi u gradu Tripoliju najveće su prelijevanje ratnih dejstava iz susjedne Sirije još od augusta, kada su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ušli u pogranični grad Arsal. Tada su kidnapirali 38, a ubili 17 libanskih vojnika.

U Tripoliju je napeto. Libanska vojska opkolila je četvrt Baab el-Tabbaani, u kojoj žive suniti. Situacija je još neriješena, a vojska pokušava neutralirati ono što naziva terorističkim ćelijama.

Na samom ulazu u četvrt ljudi čekaju vijesti o članovima porodice koji su ostali u Baab el-Tabbaaniju.

“Šta je razlog? Niko ne zna šta se zapravo dešava. Nadamo se da su nam porodice dobro. Sve što tražimo je da Vlada otvori prolaz i dozvoli izlaz civilima. Onda neka rade šta hoće”, kaže Abdullah, stanovnik Tripolija.

Podijeljena zemlja

Vojska provjerava sve, pa i kola hitne pomoći koja ulaze u četvrt. Pojedini vjerski predstavnici pozvali su na napade protiv vojske, u znak odmazde za akciju koju provode od četvrtka i koja je izazvala haotičnu situaciju.

Jedan čovjek je uhapšen, jer vojska tvrdi da je pripadnik ISIL-a, regrutiran u Libanu.

Rat u Siriji dodatno je podijelio već podijeljenu zemlju. Mnogi suniti smatraju da je vojska stala na stranu Hezbolaha, šiitske oružane grupe koja se u Siriji bori na strani režima.

U Tripoliju su se borbe vodile i ranije, ali uglavnom između pristalica revolucije u susjedstvu i onih koji su protiv nje. Sada se umiješala i vojska.

Političari u Tripoliju sastali su se s vjerskim liderima. Traže hitan prekid vatre i izlazak civila iz četvrti. Bijesni su na vojsku.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera