Palestina: U novembru zahtjev za priznanje

Erekat je odbacio svaki pokušaj izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se usprotivi palestinskim ambicijama za državnost (AP)

Palestinci će u novembru pokrenutu diplomatsku inicijativu za dobijanje međunarodnog priznanja za nezavisnu državu, uprkos upozorenjima Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Obraćajući se novinarima u Ramalahu, Erekat je odbacio svaki pokušaj izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se usprotivi palestinskim ambicijama za državnost.

„Ako on vjeruje da može održati status quo i da ćemo to uraditi za njega, zaboravimo ga. To neće trajati poslije novembra, nećemo više tako“, kazao je Erekat.

Od propasti mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u aprilu, Palestinci su se okrenuli UN i međunarodnim organizacijama da traže priznanje države.

U novembru 2012. godine Palestincima je de facto priznata državnost kada su postali država nečlanica svjetskog tijela. Pošto se mirovni pregovori ne vode, oni su zaprijetili da će ostvariti planove i podnijeti nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN, tražeći kraj izraelske okupacije.

Međutim, sigurno je da će se toj inicijativi protiviti SAD, koji je više puta uložio veto na rezolucije za koje smatraju da podrivaju Izrael.

Diplomatska inicijativa

U sklopu diplomatske inicijative Palestinci također planiraju tražiti pridruženje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) kako bi mogli tužiti izraelske zvaničnike za ratne zločine. Erekat je rekao da država Palestina ima namjeru postati član MKS.

On je također objasnio kako mu je američki državni sekretar SAD John Kerry rekao ovog mjeseca da će se Washington protiviti palestinskim inicijativama.

„Ne znam da li je on upotrijebio termin veto, ali je rekao da Vijeće sigurnosti nije opcija. Bio je vrlo jasan“, rekao je Erekat.

On je dodao da je Kerry ponovio podršku SAD za dvodržavno rješenje sukoba, ali je upozorio da se valja uzdržavati od svake akcije koja će potkopati napore Amerikanaca da se obnove pregovori.

Izvor: Agencije