Potvrđena pogibija 300 ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska je početkom augusta pokrenula opsežnu operaciju zauzimanja Ilovajska (EPA)

Ukrajinske vlasti su u ponedjeljak saopćile kako je više od 300 vojnika ubijeno tokom višesedmičnih okršaja u gradu Ilovajsku, koji predstavlja simbol velikog poraza ukrajinskih oružanih snaga.

Izvještaj parlamentarnog istražnog Odbora prva je zvanična potvrda o porazu ukrajinskih oružanih snaga, koji su kritičari vojske opisali kao “rezultat katastrofalnog vodstva”, navodi AP.

Vjeruje se kako bi broj nastradalih vojnika mogao biti veći, a parlamentarci koji su vodili istragu istakli su da vojni zvaničnici nisu željeli sarađivati kako bi se rasvijetlile okolnosti koje su dovele do velikog stradanja pripadnika vojske.

“Ni Ministarstvo odbrane, ni Generalštab nisu odgovorili na zahtjeve istražnog odbora u vezi s gubicima oružanih snaga”, naveo je Odbor u saopćenju.

Ukrajinska vojska je početkom augusta pokrenula opsežnu operaciju zauzimanja Ilovajska, a umjesto toga našla se opkoljena proruskim snagama.

Agencija AP prenosi da su u gradu i njegovoj okolini i dalje vidljivi tragovi žestokog granatiranja.

Ilovajsk je mjesto velikog stradanja ukrajinskih vojnika, koji su pokušavali pobjeći iz obruča proruskih snaga, koje su ih granatirale dok su bježali u kolonama vozila.

Četiri nove žrtve

Najmanje četiri vojnika poginula su u ponedjeljak u sukobima između ukrajinske vojske i separatističkih grupa na istoku države, prenosi agencija Anadolija.

Glasnogovornik Centra za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Andrij Lisenko potvrdio je da su u sukobima na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata život izgubila četiri ukrajinska vojnika i dodaje da je u operacijama u mjestu Smeloe vojska nanijela velike gubitke pobunjenicima i da su ih primorali na povlačenje.

Lisenko je kazao da je na graničnom prelazu Krasnaja Talovka prvi put u posljednjih 45 dana uočena grupa od 14 osoba kako se pokušavaju ubaciti na ukrajinsku teritoriju i da je ta grupa natjerana na povratak na rusku teritoriju.

Naglasivši da su separatističke grupe u posljednja 24 sata u nizu navrata prekršile primirje u mnogim mjestima Donjecke oblasti, Lisenko je kazao da je jedna bespilotna letjelica ruskih zračnih snaga nadlijetala iznad Mariupolja i prikupljala obavještajne podatke.

Samovoljna pogubljenja

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je u ponedjeljak snage vjerne Kijevu kao i proruske pobunjenike da su odgovorni za samovoljna pogubljenja na separatističkom istoku Ukrajine.

Organizacija je pronašla dokaze samovoljnih pogubljenja, koja se mogu pripisati dvjema stranama, ali ne na nivou o kojoj izvještavaju mediji i ruske vlasti u pogledu ukrajinskih jedinica, navodi se u izvještaju agencije.

Amnesty je posebno istraživao informacije o masovnim grobnicama otkrivenim blizu jednog rudnika sela Njižnaja Krinka, prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je bilo 400 tijela.

Organizacija je tamo otišla nakon optužbi, otkrila devet tijela u tim grobnicama i “dokaze o upletenosti snaga sklonih Kijevu u ubistva najmanje četiri osobe”, od kojih je jedna mjesni stanovnik.

Ekshumacija tog tijela je pokazala da su mu ruke bile vezane na leđima kada je umro, prema izvještaju koje govori o “žrtvi vansudskog pogubljenja” koje su izvele snage sklone Kijevu.

Taj mladić (21) je bio dobrovoljac pobunjeničkih jedinica, ali nikada nije učestvovao u borbama, naglasila je direktorica AI-ja za Ukrajinu Tetiana Mazur.

Kijev je ranije odbacio optužbe o upletenosti svojih snaga u ta ubistva i nazvao ih provokacijom.

Amnesty naglašava kako “nema sumnje da su samovoljna pogubljenja djela dviju strana, proruskih separatista i snaga lojalnih Kijevu na istoku Ukrajine, ali teško je procijeniti nivo tih zločina”.

Merkel: Dug put do primirja

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako je dug put do primirja u Ukrajini.

“Nažalost, dug je put do primirja u Ukrajini, imajući u vidu broj ubijenih od kad je dogovor [o primirju] postignut”, rekla je ona na konferenciji za novinare poslije susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Istakla je da teritorijalni integritet Ukrajine mora biti garantiran, i to “ne samo na papiru”, prenosi AP.

“Dogovor o prekidu vatre mora biti poštovan u svim njegovim odredbama”, istakla je njemačka kancelarka.

Sporazum o prekidu vatre početkom septembra postigli su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjednik Rusije Vladimir Putin i predstavnici proruskih snaga, ali se on često ne poštuje, navodi agencija.

Iz Ujedinjenih naroda procjenjuju da je više od 300 ljudi ubijeno od postizanja sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine prošlog mjeseca, a da je najmanje 3.660 osoba izgubilo život u sukobima u proteklih šest mjeseci.

Izvor: Agencije