Snažan tajfun pogodio Japan

Udari vjetrova dostižu brzinu od 175 kilometara (EPA)

Tajfun Vongfong, najjača oluja u Japanu ove godine, stigao je do centralnog japanskog otoka Kyushu nakon što je poharao južni otok Okinawu i povrijedio najmanje 37 ljudi, saopćile su japanske vlasti, prenosi Tanjug.

Prije nego je dosegao glavne japanske otoke, tajfunu je prethodilo nevrijeme i troje Kineza odnijeli su divovski valovi u Shizuoki, na obali južno od Tokija u nedjelju popodne. Dvoje je spašeno, a još uvijek nema vijesti o trećoj osobi.

Vlasti savjetuju evakuaciju

Otkazano je više od 300 letova, a poremećen je i željeznički saobraćaj na Kyushuu i susjednom otoku Shikoku, dok su vlasti savjetovale 150.000 ljudi da se evakuiraju iz svojih domova.

Japanska Meteorološka služba je izdala upozorenje da bi tajfun do sutra ujutro mogao stići i do Tokija.

Tajfun Vongfong nosi velike količine kiše, a udari vjetrova dostižu brzinu od 175 kilometara na sat, naveli su meteorolozi. Također su rekli da je ovo 19. udar tajfuna u Japanu od početka “sezone”.

Tokom vikenda tajfun je uzrokovao nestanak električne energije na Okinawi, a srušen je veliki broj stabala i saobraćajnih znakova. Ovaj ciklon je klasiran kao “super-jaki” i “jaki”, a japanske vlasti su upozorile na visoke valove, pljuskove i odrone.

Početkom prošle sedmice tajfun Phanphone pogodio je Japan i tom prilikom 11 osoba je poginulo ili se vode kao nestale. 

Izvor: Agencije