Milijarde za obnovu Gaze uz uvjet pregovora

Međunarodna zajednica je u nedjelju na donatorskoj konferenciji za Gazu u Kairu obećala 5,4 milijardi dolara za obnovu, ali je od Izraelaca i Palestinaca zatražila da ozbiljno nastave mirovne pregovore kako napori u obnovi ne bi bili uzaludni.

”Učesnici konferencije obećali su gotovo 5,4 milijardi dolara”, rekao je norveški ministar vanjskih poslova Boerge Brende tokom završnih izjava na konferenciji.

Katar je obećao daleko najveći iznos od milijardu dolara za pomoć Pojasu Gaze, uništenom u pedesetak dana izraelsko-palestinskog rata ovog ljeta.

Washington je najavio pomoć od 212 miliona od ukupno 400 miliona dolara za godinu, a Evropska unija iznos od 450 miliona eura za 2015. godinu, prenosi agencija AFP.

Američki državni sekretar John Kerry je bio vrlo odlučan na toj konferenciji donatora, ustvrdivši da je međunarodna zajednica sprema finansirati obnovu, ali više nije dovoljan prekid vatre.

Potrebno je nastaviti mirovne pregovore, insistirao je Kerry.

Istim tonom su govorili predstavnici UN-a i zemalja Evropske unije, koje zabrinjavaju ratovi u regiji, posebno protiv ISIL-a.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra da su neophodne četiri milijarde dolara za obnovu.

Hrvatska donira 1,3 miliona dolara

Za obnovu Gaze Hrvatska će donirati 1.300.000 dolara, najavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Novac će biti proslijeđen kroz različite bilateralne i UN-ove projekte, tokom sljedeće četiri godine.

Od 2008. Hrvatska je Palestini donirala blizu 300.000 dolara.

Pusić naglašava da nije sve u novcu:

“Cilj konferencije nije samo sakupiti mnogo novca, kako bi se oprala savjest pred činjenicom da je svijet dosta bespomoćno gledao destrukciju u Gazi, nego je cilj da se potakne brzo, efikasno, održivo i trajno rješenje mira za Gazu … uspostava palestinske države i trajne neugrožene sigurnosti za Izrael. Za to je potrebno vratiti se pregovorima koji vode konkretno prema rješenju dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge, neće se međusobno blokirati i neće dovoditi u pitanje sigurnost one druge, dakle države Palestine i države Izrael”.

Abbas: UN da podrži palestinsku državu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da donese obavezujuću rezoluciju koja bi odredila vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Govoreći na donatorskoj konferenciji za obnovu Pojasa Gaze, Abbas je rekao da međunarodna zajednica treba osigurati “ozbiljne pregovore” koji bi omogućili konačno rješenje palestinskog pitanja.

Abbas je izrazio “uvjerenost da postoji regionalna i međunarodna volja” da se osigura potrebnih četiri milijarde dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja u kojem je uništena 61.000 kuća, a poginulo 2.200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio je u svom govoru da je Pojas Gaze i dalje “bure baruta”.

“Gaza je i dalje bure baruta, njeni stanovnici očajnički trebaju vidjeti rezultate u svom svakodnevnom životu”, rekao je.

Ban je podsjetio da se 2009. međunarodna zajednica već bila sastala u Egiptu radi obnove Gaze, razorene u tri rata u posljednjih šest godina. “Obećali smo podršku i dogovorili smo se o obnovi, a danas smo ponovno ovdje (…) ciklus obnove i uništavanja se nastavlja, i pogoršava”, konstatirao je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman poručio je tim povodom da je Izrael neophodan faktor obnove Pojasa Gaze iako nije bio pozvan na donatorsku konferenciju u Kairu.

“Gaza ne može biti obnovljena bez saradnje i sudjelovanja Izraela”, rekao je ministar u razgovoru za portal Ynet.

Izrael, koji Pojas Gaze drži u strogoj blokadi od 2006, može de facto spriječiti, ali i olakšati dostavu pomoći toj palestinskoj enklavi.

Izraelske vlasti traže garancije da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće iskoristiti međunarodnu pomoć u vojne svrhe.

Na pitanje o mogućem materijalnom ili finansijskom doprinosu Izraela obnovi, glasnogovornik Izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za AFP da će se to “pitanje izraelskim vlastima postaviti odmah nakon konferencije u Kairu.”

Hamas i druge palestinske frakcije koje su sudjelovale u ratu ovog ljeta nisu bili pozvani u Kairo.

Lieberman je s rezervom komentarisao američki prijedlog da se nastavi mirovni proces prekinut u aprilu, ocijenivši kako palestinski zahtjevi da im se jednostrano prizna država ne stvaraju ambijent povjerenja potrebno za nastavak pregovora.

“Treba vidjeti u kakvom bi se okviru i o kojim pitanjima vodili pregovori. Ako bi to bili samo palestinski zahtjevi, onda bi to bilo gubljenje vremena”, rekao je.

Mirovni pregovori obustavljeni su u aprilu zbog izraelskog nezadovoljstva palestinskim dogovorom o političkom jedinstvu s Hamasom te palestinskih prigovora zbog gradnje jevrejskih naselja.

Otvarajući konferenciju u Kairu, egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi pozvao je Izrael da razmotri pokretanje novog mirovnog procesa s Palestincima na temelju arapske inicijative iz 2002. koju je Izrael ranije odbio.

Stabilnost i napredak

“Ovaj trenutak trebali bi pretvoriti u stvarnu početnu tačku za postizanje mira koji bi osigurao stabilnost i napredak, a san o suživotu pretvorio u stvarnost, sve ono što sadrži arapska mirovna inicijativa”, rekao je Sisi.

Plan, koji je Saudijska Arabija predložila na samitu Arapske lige u Bejrutu 2002, predviđa puno priznanje Izraela, ali samo ako se povuče s teritorija osvojenog u ratu 1967. i pristane na “pravedno rješenje” za palestinske izbjeglice.

Šef egipatske diplomatije Sameh Shoukry sastao se sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, a razgovarano je o borbi protiv terorizma i situaciji u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Egipta javljaju da su se dvojica ministara jutros sastala na radnom doručku.

U saopćenju se navodi da su, osim o konferenciji za obnovu Gaze i borbi protiv ISIL-a, ministri razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji.

Dostojanstven život

Očekuje se da će se u Kairu sastati Abbas i Sisi.

Palestinski premijer Hamdallah ranije je izjavio da će Palestinska vlada početi sa radovima na rekonstrukciji Gaze nakon što je značajan dio grada ostao u ruševinama izazvanim nedavnim napadima izraelske vojske. Hamdallah je prilikom prve posjete Gazi dao obećanje da će Vlada učiniti sve potrebno kako bi se obnovili porušeni objekti u Gazi.

Dodao je da će Vlada razviti sveobuhvatni nacionalni ekonomski plan u cilju razvoja i napretka Gaze.

Izvor: Agencije