Ebola u SAD-u: Ima li mjesta panici?

Direktor Nacionalnog centra za kontrolu i sprečavanje zaraznih bolesti smatra da se zaraza neće proširiti Sjedinjenim Državama (Reuters)

Piše: Ivica Puljić (Washington)

Točno sedam dana od kako je za govornicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda pozvao cijeli svijet na angažman u borbi protiv ebole, predsjednik SAD Barack Obama je morao razgovarati s direktorom Nacionalnog centra za kontrolu i spriječavanje zaraznih bolesti Tomom Friedenom o prvom slučaju oboljenja od ebole na tlu Sjedinjenih Država.

Doktor Frieden je uvjeravao američkog predsjednika da nema mjesta panici i da se užurbano radi na utvđivanju s kim je zaraženi pacijent bio u kontaktu.

U obraćanju američkoj javnosti, doktor Frieden je rekao da nimalo ne sumnja da će cijela situacija biti pod kontrolom i da se zaraza neće proširiti Sjedinjenim Državama.

“Moguće je da bi netko, tko je bio u kontaktu s oboljelim, mogao biti zaražen ebolom u dolazećim tjednima, ali ja nimalo ne sumnjam da će se sve zaustaviti na toj razini”, pojasnio je prvi čovjek američkog Centra za kontrolu i spriječavanje zaraznih bolesti, koji je naglasio da su Sjedinjene Države pripremljene za borbu protiv te bolesti i imaju razvijenu infrastrukturu, koja može odgovoriti učinkovito i brzo.

U ovoj zemlji nema nikakve panike da bi se zaraza mogla proširiti i izazvati teške posljedice, ali ima zabrinutosti, što se može lako vidjeti kroz aktivnosti na društvenim mrežama uz zajedničku poruku – dogodilo se jednom, može se dogoditi opet.

Osobe u dodiru sa zaraženim

Oboljeli pacijent je izoliran u jednoj bolnici u Dallasu, savezna država Texas.

Kada je prije jednog tjedna putovao iz Liberije (Zapadna Afrika), još nije imao simptome te bolesti, koja se ne može prenijeti na drugu osobu sve dok zaraženi čovjek zaista ne oboli od nje. Čak i tada se prenosi isključivo preko izlučevina oboljele osobe.

Taj čovjek nije prvi pacijent koji se liječi od ebole unutar Sjedinjenih Država, ali jeste prvi kome je dijagnoza ustanovljena na američkome tlu.

U prethodna tri slučaja radi se o liječnicima ili humanitarnim djelatnicima, koji su se inficirali dok su boravili u Zapadnoj Africi, a u SAD su prebačeni radi tretmana. Svi su se oporavili od te teške zarazne bolesti.

I pored optimizma stručnjaka i liječnika, neće biti lako utvrditi s kim je sve u kontaktu bila oboljela osoba koja je sada u teksaškoj bolnici. Sve oobe koje su bile s njim u kontaktu bit će praćene najmanje 21 dan kako bi se utvrdilo da nemaju simptome bolesti.

Pitanje je hoće li se onda pratiti i svi oni koji su imali dodir s ljudima koji su imali izravni kontakt s prvim oboljelim.

Ne vjeruju u cijepljenje

Ako se to bude moralo činiti, onda će se morati provjeriti zdravstveno stanje na tisuće ljudi. Amerika, naravno, nije Zapadna Afrike, čiji stanovnici nemaju ni temeljnih uvjeta za spriječavanje i liječenje zaraznih bolesti, ali mogućnost da se nešto nepredviđeno dogodi ili da se napravi neka greška u cijelom tom procesu uvijek postoji.

Što ako neka zaražena osoba dođe u kontakt s onima koji ne vjeruju u cijepljenje i znanost, koji sve opravdavaju Božijom voljom?

U ovoj zemlji 42 posto posto ljudi, prema podacima Istraživačkog centra Gallup, spadaju u kreacioniste, dakle one kršćanske fundamentaliste koji smatraju da je Bog stvorio čovjeka u sadašnjem obliku prije 10.000 godina i koji ne vjeruju u evoluciju.

Mnogi od njih odbacuju i pomisao da cijepe svoju djecu, ne vjeruju državi i na nju gledaju kao na nepotrebni mehanizam vlasti, koji Amerikance kontrolira čak i preko cijepljenja.

Ako dođe do pojave ebole u takvim sredinama, onda visoko razvijena američka medicinska infrastruktura ne može biti tako efikasna kao u drugim sredinama.

Naravno, to su sve pretpostavke, ali zar se nije pretpostavljalo da ebola nikada ne može stići do Amerike? I zaista tko je ikada mogao i pomisliti da će u najmoćnoj zemlji na svijetu sada ležati u bolnici u Dallasu bolesnik zaražen virusom ebole?

Izvor: Al Jazeera