Novinari preživjeli zbog vojne obuke

Hammarstrom (desno) je oslobođen prošle subote, a Falkehed u srijedu, nakon što su držani u mračnim ćelijama (AP)

Dvojica švedskih novinara, koji su bili oteti u Siriji i u zatočeništvu proveli šest sedmica, izjavili su kako su preživjeli, između ostalog, zbog toga što su prošli posebnu obuku o izvještavanju iz ratne zone.

Reporter Magnus Falkehed, koji je, zajedno s fotografom Niclasom Hammarstromom, otet u Siriji u novembru, rekao je na konferenciji za novinare, nakon što su se obojica vratila u Stockholm, da se zahvaljuje Školi za preživljavanje Švedskih oružanih snaga, “bez čije obuke ne bi preživjeli ni deset minuta”.

Kako navodi agencija AFP, Švedske oružane snage obučavaju novinare koji se spremaju za izvještavanje iz ratnih zona i drugih kriznih područja.

Novinari su objasnili da su, zahvaljujući obuci, u svakom trenutku mogli procijeniti šta će se dogoditi, što im je pomoglo da se psihički pripreme za ono što slijedi.

Mračne ćelije

Hammarstrom i Falkehed, obojica 45-godišnjaci, oteti su 23. novembra prošle godine dok su izvještavali sa terena u Siriji.

Hammarstrom je oslobođen prošle subote, a Falkehed u srijedu, nakon što su u međuvremenu, kako se navodi, držani u mračnim ćelijama na više različitih lokacija, uz oskudne obroke i dozvolu za odlazak u toalet samo jednom dnevno.

Nestanak dvojice novinara je prijavljen 25. novembra, kad je švedsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo kako izgleda da su oni kidnapirani.

Švedske vlasti nisu objavile detalje o tome ko ih je kidnapirao, niti kako su oslobođeni.

Sirija je trenutno najsmrtonosnija država za novinare, pokazuju istraživanja, a organizacija Reporteri bez granica je saopćila da je u toj državi od početka rata ubijeno 27 novinara.

Izvor: Agencije