OPCW: Sirija da ubrza predaju oružja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry održati će sastanak 13. januara u Parizu (Reuters)

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koja nadgleda proces uništenja sirijskog arsenala toksičnog oružja, pozvala je danas Vladu predsjednika Sirije Bashara al-Assada da ubrza predaju preostalog hemijskog oružja.

Prvobitno je bilo planirano da uklanjanje sirijskog hemijskog oružja bude izvršeno prije 31. decembra prošle godine, ali je taj rok istekao, a tek juče, sa nedjelju dana zakašnjenja, sirijsku luku Latakiju je napustio prvi teretni brod sa kontingentom sirijskog hemijskog oružja, prenio je Reuters.

Prema planu, hemijsko oružje biće transportovano iz Latakije do luke u Italiji gde će biti prebačeno na brod američke mornarice na kojem se nalazi oprema za uništavanje tog oružja u moru.

Vlada u Damasku ima rok do kraja marta da preda takozvane hemikalije prvog prioriteta, uključujući oko 20 tona smrtonosnog sarina, a do kraja juna mora u potpunosti da ugasi svoj program proizvodnje hemijskog oružja.

“Pozivamo sirijsku Vladu da intenzivira te napore, kako bismo mogli što brže, koliko nam to uslovi dopuštaju, da okončamo ključni dio ove misije”, izjavio je portparol OPCW-a Michael Luhan.

Uništenje oružja u inostranstvu

“Zadovoljni smo što se konačno nešto dešava. Nadamo se da će narednih nedjelja taj zamah biti nastavljen, kako bismo mogli da iznesemo hemijsko oružje iz Sirije što je prije moguće”, dodao je Luhan.

U odvojenom intervjuu za Al Jazeeru, Sigrid Kaag, šefica zajedničke misije Ujedinjenih nacija i OPCW-a rekla je da je su aktivnosti na terenu znak da je napravljen pomak.

“To je prvi u seriji poteza koji se očekuju od sirijske Vlade kako bismo bili sigurni da su svi hemijski agensi izneseni iz zemlje”, rekla je Kaag.

Sirija je OPCW-u prijavila ukupno 1.300 tona hemijskog oružja, koje transportuje cestovnim saobraćajem do luke Latakija, nakon čega će ono biti uništeno u inostranstvu.

SAD: Rusija odigrala ključnu ulogu

Uoči mirovne konferencije o Siriji poznate kao “Ženeva 2”, portparolka američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je da je Rusija odigrala ključnu ulogu u ubjeđivanju predstavnika sirijske Vlade da učestvuju u pregovaračkom procesu.

Ona je rekla da je Rusija pomogla da se predstavnici sirijskog režima dovedu za pregovarački sto.

“Oni su rekli da će to učiniti i doveli su ih za pregovarački sto”, navela je glasnogovornica State Departmenta.

Psaki je potvrdila da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry održati sastanak 13. januara u Parizu.

Ovi razgovori bi prevashodno trebali biti posvećeni pitanjima koja se odnose na pripreme za “Ženevu 2” i učešće predstavnika sirijske Vlade i opozicije u pregovorima, kazala je ona, prenosi Itar-Tass.

Odustajanje opozicije

Opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće neće učestvovati na mirovnoj konferenciji “Ženeva 2”, jer smatraju da sirijski režim i njegovi saveznici nisu pokazali posvećenost toj konferenciji, niti su preduzeli ikakve mjere uoči njenog održavanja.

“Učinili su upravo suprotno – dodali su dodatne stavke ‘Ženevi 2’, pod nazivom ‘borba protiv terorizma’, dok su nastavili držati ljude pod opsadom, izgladnjuju ih i na njih bacaju barel-bombe, te da okupiraju sirijsku teritoriju uz pomoć sektaških milicija, koje je režim doveo iz inostranstva, bez djelovanja arapske i međunarodne zajednice, koje bi zaustavile agresivne aktivnosti i zločine sirijskog režima”, navodi se u saopštenju SNV-a.

Dodaje se da Vijeće smatra kako ne postoji garancija da će mirovna konferencija uspjeti, te da stoga ostaju pri svojoj ranijoj odluci da na njoj ne učestvuju.

Izvor: Al Jazeera i agencije