Njemačka protiv zlouporabe socijalne pomoći

Imigracija je postala vruće pitanje u Njemačkoj pošto je Rumunjima i Bugarima 1. siječnja ukinuta zabrana zapošljavanja u EU-u (EPA)

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je, u nastojanju da izbjegne spor u velikoj koaliciji oko useljenika iz Rumunjske i Bugarske, istražiti nove načine kako bi spriječila imigrante da zlorabe socijalnu pomoć.

Imigracija je postala vruće pitanje u Njemačkoj, kao i u Velikoj Britaniji i Francuskoj, pošto je Rumunjima i Bugarima 1. siječnja ukinuta zabrana zapošljavanja u Europskoj uniji.

Bojazan od masovnog useljavanja ljudi koji bi Nijemcima mogli uzeti posao i zlorabiti socijalne transfere izazvali su uzbunu, posebno među bavarskim konzervativcima, koji su izazvali pravu oluju izdavši letak “Ako varaš, ideš van”.

“Njemačka Vlada osnovala je radnu skupinu koja bi do lipnja trebala predložiti mjere kako imigrante spriječiti da zlorabe socijalna davanja iz proračuna”, rekao je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.

Veliki gradovi traže pomoć

Dodao je kako su gradonačelnici 16 velikih gradova, uključujući Koeln i Hannover, pisali krajem prošle godine Vladi i zatražili pomoć zbog priljeva siromašnih imigranata iz jugoistočne Europe.

“Kada se gradovi moraju nositi s problemima povezanima s useljenicima, moramo to pozornije razmotriti”, dodao je glasnogovornik Seibert.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija, koja je na vlasti s konzervativcima Merkel i socijaldemokratima, želi da se socijalna pomoć ne isplaćuje imigrantima u prva tri mjeseca, a da se oni koji zlorabe to pravo deportiraju i da im se zabrani povratak u Njemačku.

“Zašto bi Njemačka bila europska socijalna ustanova?”, upitao je ranije ovoga tjedna glavni tajnik CSU-u Andreas Scheuer.

Izvor: Agencije