Salehi: Konstruktivna posjeta inspektora IAEA

Ali Akbar Salehi je kazao da su inspektori UN-a za nuklearna pitanja posjetili sve planirane objekte u Iranu (EPA)

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi ocijenio je konstruktivnom posjetu eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rudniku urana Gachin, objavila je iranska agencija IRNA.

Salehi je napomenuo da su inspektori Ujedinjenih naroda za nuklearna pitanja posjetili sve planirane objekte, prenosi Srna.

Tri inspektora međunarodne agencije posjetili su 29. januara rudnik Gachin u blizini lučkog grada Bandar Abbasa, na jugu Perzijskog zaljeva.

Ova posjeta inspektora IAEA rudniku Gachin na jugu Irana, prva od 2005. godine, obavljena je u skladu s dogovorom o saradnji koji je postignut između Irana i Agencije 11. novembra u Teheranu.

Posjeta inspektora je jedan od šest konkretnih koraka na koje je Teheran pristao prilikom dogovora s IAEA.

Predstavnici IAEA kontrolirat će i primjenu sporazuma iz Ženeve koji je Iran postigao s predstavnicima šest država uključenih u rješavanje iranskog nuklearnog programa.

Nastavak pregovora

Iran i svjetske sile nastavit će 18. februara u Beču pregovore radi postizanja globalnog dogovora o iranskom nuklearnom programu, rekla je u petak visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Odluka je donesena na susretu Ashton, koja u ime velesila vodi pregovore, i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, na rubu Konferencije o sigurnosti koja se održava u Minhenu.

“Imali smo doista zanimljiv susret. Najveći pomak je što smo se dogovorili o nastavku pregovora 18. februara u sjedištu UN-a u Beču”, rekla je Ashton u kratkom saopćenju.

Šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, s tim u vezi, izrazio je zadovoljstvo što je Ashton prihvatila ponudu Austrije.

“To je velika čast za našu zemlju”, poručio je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije istaknuto je da mjesto održavanja nastavka pregovora za sada još nije određeno i da je moguće da to bude i izvan Beča.

Prelazni ugovor

Teheran i grupa zemalja 5+1 (Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) zaključili su u novembru 2013. godine u Ženevi prelazni ugovor kojim se obustavljaju osjetljive nuklearne aktivnosti Irana u zamjenu za djelomično ukidanje zapadnih sankcija.

Taj ugovor, koji je na snagu stupio 20. januara, a trajat će šest mjeseci, prva je etapa prije nego se postigne konačni dogovor, koji će jamčiti mirnodopsku narav iranskog nuklearnog programa.

Na temelju Ženevskog ugovora, koji će biti predmet “pojačanog nadzora” IAEA, Iran se obavezuje da će obogaćivanje urana smanjiti na pet posto, da će preraditi svoje zalihe 20-postotnog urana, obustaviti aktivnosti u centralama Natanzu i Fordu te u reaktoru teške vode u Araku i zaustaviti montažu centrifuga – kojih je trenutno oko 19.000 – u tim objektima.

Grupa 5+1 treba zauzvrat ukinuti sankcije na automobilsku i avionsku industriju te deblokirati zamrznutu finansijsku imovinu.

Šestomjesečno razdoblje treba omogućiti početak pregovora o konačnom dogovoru o iranskom nuklearnom programu, koji će razriješiti desetogodišnju krizu između Irana i međunarodne zajednice.

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsku bombu, skrivajući se iza svog civilnog nuklearnog programa, što Teheran odlučno niječe i ističe mirnodopsku narav svojih aktivnosti.

Izvor: Agencije