Iskušenja u drakonskom zatvoru Škorpion

Reporter Al Jazeere Peter Greste nalazi se u zatvoru Tora od 29. decembra (EPA)

U pismu iz zatvora Tora dopisnik Al Jazeere Peter Greste opisuje sudbinu svojih kolega novinara, koji već dvije sedmice bez optužnice borave u pritvoru u Egiptu.

Nagrađivani reporter Greste govori o svojim strahovima zbog pisanja pisma, ali kaže da je donio odluku da bi šutnjom “opravdao napad ne samo na mene i moje kolege, već i na slobodu govora u cijelom Egiptu. “

Dopisnik Peter Greste, te producenti Baher Mohamed i Mohammed Fahmy nalaze se u pritvoru od 29. decembra. Uhapšeni su pod sumnjom da su se pridružili političkom pokretu Muslimanska braća i da su širili lažne vijesti štetne po državnu sigurnost, ali još nisu iznesene zvanične optužbe.

Mreža Al Jazeera tvrdi da su ove tvrdnje potpuno neosnovane.

Novinari sestrinskih kanala Al Jazeera Arabic i Al Jazeera Mubasher Misr Abdullah Al Shami i Mohamed Bader već pet mjeseci borave u pritvoru.

Zatvor za teroriste

U pismu napisanom na papiru koji su mu doturili ljudi iz susjednih ćelija, Greste je opisao kako se prema njegovim kolegama Egipćanima ophode u zatvoru.

“Fahmy i Baher su optuženi pripadaju pokretu Muslimanska braća, zbog čega su zatvoreni u mnogo strožem zatvoru ‘Škorpion’, izgrađenom za osuđene teroriste”.

“Fahmyju nisu dozvolili bolničko liječenje nakon ozljede ramena koju je zadobio neposredno prije nego što su nas uhapsili. Obojica provode 24 sata dnevno u ćelijama prepunim komaraca, spavaju na podu bez knjige ili bilo kakvog sadržaja.”

Produžen pritvor

Glavni tužilac je produžio početni 15-dnevni pritvor za još 15 dana, a istom taktikom može neograničeno zadržavati ljude iza rešetaka bez optužnice.

Američki senator John McCain osudio je u petak zatvaranje petorice reportera Al Jazeere u Egiptu, nazvavši njihovo zadržavanje u pritvoru “jasnim kršenjem” njihovih ljudskih prava i slobode medija.

Izvor: Al Jazeera