Međusobne optužbe na konferenciji o Siriji

Prvi dan međunarodne mirovne konferencije o Siriji završen je u švicarskom gradu Montreuxu pozivom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona sirijskim delegacijama da rade na okončavanju trogodišnjeg konflikta.

Ban je pozvao pregovarače da poštuju odredbe sporazuma postignutog u junu 2012, prema kojem bi u Siriji bila uspostavljena prelazna vlada sa svim izvršnim ovlastima.

“Nadam se da će pravi, iskreni pregovori ubrzo započeti kako bi ovi ciljevi bili prihvaćeni. Neka obje sirijske delegacije vodi mudrost, snažan osjećaj hitnosti, duh kompromisa i riješenost da očuvaju svoju državu i njeno jedinstveno društvo, te okončaju patnju svog naroda”, rekao je Ban.

Generalni sekretar UN-a je rekao kako i dalje nije siguran da  li će u petak uspjeti da dovede obje sirijske delegacije za isti sto.

U četvrtak će se sastati sa predstavnicima Vlade i opozicije pojedinačno kako bi ustanovili okvir za početak mirovnih pregovora.

Plan je bio da okvir za pregovore ustanove sedmicama unaprijed, ali kasno formiranje delegacije sirijske opozicije promijenilo je situaciju.

Specijalni izaslanik UN-a i posrednik u mirovnim pregovorima Lakhdar Brahimi u četvrtak će porazgovarati i sa jednom i drugom stranom.

Humanitarni koridori

“Da li ćemo u petak direktno ući u istu prostoriju i započeti pregovore ili ćemo ipak još malo razgovarati odvojeno? To još ne znam. Pokušaćemo da porazgovaramo o načinu da se završi ovaj krvavi rat”, rekao je on.

Brahimi je naveo kako ima indicije da su dvije strane spremne da raspravljaju o razmjeni zatvorenika, pristupu humanitarne pomoći i lokalnom prekidu vatre.

Uporedo sa formalnim pregovorima, nastavit će se i paralelni pokušaji Sjedinjenih Američkih Država i Rusije da rješenje za Siriju bude pronađeno, rekao je državni sekretar SAD-a John Kerry nakon završetka konferencije.

“Postoji niz stvari koje možemo uraditi, a koje bi mogle ili ne utjecati na ovu situaciju. To ne mogu da predvidim. Ali recimo ovako, ono što budete vidjeli u direktnim pregovorima između opozicije i Assadovog režima neće biti puna mjera napora koji se ulaže u pronalaženje rešenja”, rekao je on.

Cilj konferencije “Ženeva II” je da se dogovori “mapa puta” za Siriju, na bazi one koju su u junu 2012. godine usvojili SAD, Rusija i druge velike sile.

Tim planom je predviđeno stvaranje prelazne vlade, a kasnije i organiziranje izbora.

Pitanje Assada

Vođa sirijske opozicije Ahmad Jarba rekao je danas da nema govora da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ostane na vlasti, javlja iz Montreuxa reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

On je optužio Assadove snage da podržavaju Al-Kaidu na ratištima u Siriji i pozvao Vladu da se povinuje sporazumu sa konferencije “Ženeva I” i preda vlast prijelaznom tijelu.

On je u govoru na konferenciji rekao da objavljene fotografije na kojima se vide zatvorenici koje su mučili sirijski pripadnici snaga sigurnosti podsjećaju na nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata.

“Slike mučenja su bez presedana, tako nešto viđeno je samo u nacističkim logorima u Drugom svjetskom ratu”, rekao je on.

Jarba je dodao da je Assad odgovoran za zločine protiv čovječnosti u Siriji. 

Ministar vanjskih poslova Sirije Walid al-Muallem naveo je u svom obraćanju da se sirijska Vlada bori protiv terorizma koji “prijeti svim stanovnicima Sirije”.

On je rekao da samo sirijski narod može donijeti odluku o sudbini predsjednika Bashara al-Assada, navodi agencija Srna.

Muallem je na početku konferencije pozvao sve strane sile da prekinu da podržavaju terorizam i da ukinu sankcije Damasku.

“Došli smo ovdje kao predstavnici sirijskog naroda i države i svi treba da znaju da niko na svijetu nema pravo da povuče legitimitet jednog predsjednika ili Vlade, osim samih Sirijaca”, rekao je on. 

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius založio se danas za hitan prekid vatre u Siriji i otvaranje humanitarnog koridora radi isporuke pomoći civilima.

“Situacija je užasna, sa hiljadama ubijenih nevinih žena, djece i muškaraca”, rekao je on.

Fabius je dodao da je potrebno hitno prekinuti vatru i otvoriti humanitarne koridore. 

Lavrov: Bez upotrebe sile

Sirija je u centru pažnje svjetske zajednice i potrebno je okončati sukobe u toj zemlji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na mirovnoj konferenciji, prenose ruski mediji.

Zahvalivši se stranama koje su organizirale konferenciju, on je dodao da je zajednički zadatak okončati patnju u Siriji bez upotrebe sile.

Al-Assad ne može imati mjesto u tranzicijskoj vladi jer je izgubio legitimitet lidera, izjavio američki državni sekretar John Kerry na otvaranju mirovne konferencije.

Kerry je dodao da je konferencija test za međunarodnu zajednicu da pronađe rješenje za okončanje sukoba, prenosi Srna.

Na ovoj konferenciji, nazvanoj “Ženeva II”, prvi put se za istim stolom nalaze predstavnici sirijske vlasti i opozicije, podsjeća agencija Hina.

Ban je u ponedjeljak povukao poziv Iranu za učešće u razgovorima, zbog odbijanja Teherana da podrži kominike mirovne konferencije, a prethodni poziv Iranu nije bio po volji SAD-u i sirijskoj opoziciji, koja je zaprijetila da neće učestvovati.

Paralelni protesti

Pavković javlja da su u neposrednoj blizini hotela u Montreuxu gdje se održava konferencija u toku protesti protivnika vlasti u Damasku, ali i Assadovih pristalica.

Obje grupe tvrde da su na ulicama zbog Sirije i Sirijaca i da svojoj zemlji žele najbolje.

Ban Ki-moon je, otvarajući mirovnu konferenciju na kojoj učestvuje oko 40 zemalja i međunarodnih organizacija, pozvao sukobljene strane u Siriji da iskoriste priliku da riješe konflikt, u kojem je od marta 2011. poginulo više od 130.000 ljudi.

“Poslije skoro tri bolne godine konflikta i patnji u Siriji, danas je dan nade”, istakao je Ban, prenijela je agencija AFP.

“Imate ogromnu priliku i odgovornost da služite narodu Sirije”, rekao je generalni sekretar UN, naglašavajući da “svi gledaju u vas danas ovdje okupljene radi završetka ogromnih patnji”.

Svjetske sile moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu u postizanju tog cilja, naglasio je Ban.

Vatikan je poslao delegaciju na mirovnu konferenciju o Siriji, izjavio je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

On je rekao da će na konferenciju ići monsinjor Silvano Tomasi, predstavnik Svete stolice u UN-u, i monsinjor Alberto Ortega Martin, zvaničnik Vatikanskog državnog tajništva, prenosi AFP.

Vatikan je prošle sedmice saopćio da će podržati sve vjerske zajednice u Siriji u nastojanjima da ostvare pomirenje i da obnove zemlju.

Uoči konferencije je izbila duboka podjela u sirijskoj opoziciji, a objavljeno je i to kako Iran neće učestvovati na konferenciji.

Pritisci Zapada na Koaliciju

Duboko podijeljena Sirijska nacionalna koalicija je, poslije višesedmičnog oklijevanja i prijetnji da će bojkotirati pregovore, prostom većinom glasova ipak odlučila učestvovati na konferenciji.

Ovoj odluci su prethodili veliki pritisci Zapada i arapskih sponzora Koalicije.

U sukobu u Siriji je do sada poginulo blizu 130.000 ljudi, dok su od marta 2011. godine milioni izbjegli i raseljeni.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres je prošle sedmice izjavio kako je od suštinskog značaja da se tokom mirovnih razgovora o Siriji pronađe političko rješenje sukoba.

Pokušaji zapadnih zemalja da UN donese rezoluciju o Siriji završeni su neuspjehom, zbog odbijanja Kine i Rusije da podrže dokument koji predviđa smjenu vlasti u Damasku.

Izvor: Al Jazeera i agencije