Izvinjenje Izraela zbog komentara o Kerryju

State Department je komentare ministra Moshe Ya'alona nazvao "uvredljivim i neumjesnim" (EPA)

Izraelski ministar odbrane, koji je napore američkog državnog sekretara da potakne mirovne pregove nazvao opsesivnim mesijanstvom, izvinio se za komentare u saopćenju koje je poslalo njegovo Ministarstvo.  

S druge strane, iz američkog State Departmenta u utorak je rečeno da su komentari ministra Moshe Ya'alona “uvredljivi”.

“Američki plan za sigurnosni dogovor koji nam je pokazan ne vrijedi papira na kojem je napisan”, navodno je rekao Ya'alon u privatnom razgovoru sa izraelskim zvaničnicima, objavio je list Yedioth Ahronoth.

Njegov kabinet poslao je izvinjenje u utorak navečer u kojem se navodi: “Izrael i SAD dijele zajednički cilj, kako bi se postigao napredak u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca koje vodi sekretar Kerry.”

“Cijenimo mnoge napore sekretara Kerryja. Ministar odbrane nije imao namjeru da nanese bilo kakvu uvredu sekretaru i on se izvinjava ako se sekretar uvrijedio zbog riječi koje se pripisuju ministru.”

‘Neumjesni komentari’

State Department saopćio je da su Ya'alonove opaske “neumjesne” za ministra iz Vlade koju smatraju bliskim saveznikom.

“Komentari ministra odbrane, ako su tačni, uvredljivi su i neumjesni, pogotovo ako se uzme u obzir sve ono što SAD radi da podrži sigurnosne potrebe Izraela”, rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Dodala je da su Kerry i njegov tim “radili dan i noć pokušavajući promovirati siguran mir za Izrael, zbog sekretarove duboke zabrinutosti za budućnost Izraela”.

“Dovoditi u pitanje njegove motive i narušavati njegove prijedloge nije nešto što bismo očekivali od ministra odbrane bliskog saveznika”, kazala je.

Kerry je prošlog ljeta vratio Izraelce i Palestince za pregovarački sto i od tada je mnogo puta posjetio Bliski istok i lidere s obje strane.

Njegov mirovni prijedlog uključuje sigurnosni plan za granicu između buduće palestinske države i susjednog Jordana vrhunskom opremom, kako bi se Izraelu omogućilo da smanji ili ukine prisustvo vojske na terenu, objavili su izraelski mediji.

Međutim, Ya'alon je rekao kako je ideja da tehnologija zamijeni vojnika naivna.

“O čemu vi govorite?”, navodno je pitao Kerryja tokom jednog sastanka.

“Pitam vas: kako će tehnologija odgovoriti kada selefije ili ćelija Islamskog džihada pokušaju počiniti teroristički napad na izraelske mete?”

‘Osjećaj mesijanstva’

Ya'alon je rekao da nakon toliko godina života u konfliktu puno bolje razumije Palestince nego američki diplomata.

“Državni sekretar John Kerry, koji je ovdje došao odlučan i koji radi zbog bezgranične opsesije i osjećaja mesijanstva, mene ne može naučiti ništa o sukobu sa Palestincima”, citiran je Yaalon.

“Jedina stvar koja nas može spastiti jeste da John Kerry dobije Nobelovu nagradu i da nas ostavi na miru”, dodao je, navodno.

Međutim, u izjavi njegovog kabineta u utorak navodi se da je “SAD naš najvažniji prijatelj i saveznik”.

“Ako postoje neslaganja između nas, mi o tome raspravljamo privatno”, stoji u izvinjenju.

Izvor: Agencije