Deseci mrtvih i ranjenih u napadima u Iraku

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a strahuje se da bi broj mrtvih i ozlijeđenih mogao biti znatno veći (EPA)

Najmanje 75 osoba je poginulo, a oko 130 je ozlijeđeno u nizu napada u srijedu u Iraku, zemlji koju je posljednjih mjeseci zahvatio val smrtonosnog sektaškog nasilja, potvrdili su dužnosnici.

Pogrebna povorka sjeveroistočno od Bagdada bila je na meti bombaškog napada, a u samoj prijestolnici i u okolici eksplodiralo je sedam automobila bombi u razmaku od nekoliko minuta u više četvrti, rekli su sigurnosni i medicinski izvori.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a strahuje se da bi broj mrtvih i ozlijeđenih mogao biti i znatno veći, jer su, po navodima lokalnih dužnosnika, mnogi od njih u kritičnom stanju.

U međuvremenu, doznaje se iz službenih izvora, zapadno od prijestolnice Vladine snage su opet izgubile teren u pokrajini Al-Anbar, gdje su naoružani pobunjenici Islamske države u Iraku i na Levantu, povezani s Al-Kaidom, zauzeli dva ključna mjesta na kojima je policija napustila svoje položaje.

Nastavak borbi

Sjeveroistočno od prijestolnice poginulo je najmanje 16 osoba u napadu bombaša samoubojice na povorku tijekom ukopa pripadnika milicije Sahwe, koja se bori protiv Al-Kaide.

“Samoubojica je aktivirao eksploziv usred pogrebne povorke u Bohrozu”, rekao je policijski časnik u tom gradu nedaleko od Baqube, glavnog grada pokrajine Diyale.

Usto je šest osoba, među kojima trojica vojnika, ubijeno u napadima u Mosulu i u okolici.

U međuvremenu se nastavljaju borbe u pokrajini Al-Anbar, gdje su pripadnici ISIL-a posljednjih tjedana preuzeli kontrolu nad više sektora u Ramadiju, glavnom gradu te pokrajine, stotinjak kilometara od Bagdada.

Irački premijer Nouri al-Maliki je, obraćajući se putem televizije, poručio stanovnicima Anbara i Mosula kako će „svaka kuća iz koje je otvorena vatra na iračke snage sigurnosti biti meta“.

“Idemo se boriti protiv Al-Kaide i presušiti sve njihove izvore financiranja. Tko im pruža utočište i podržava ih će, također, biti naš cilj”, najavio je Maliki.

Izvor: Agencije