SAD i Rusija predlažu primirje u Siriji

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države i Rusija su u Parizu razmotrili mogućnost uspostavljanja primirja u dijelovima Sirije te šansu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad otvori humanitarne koridore.

Zarif: Mnogi će zažaliti

Ministar vanjskih poslova Irana Mohamad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da će zažaliti svi oni koji nastoje Iranu uskratiti učešće na mirovnim razgovorima o Siriji u Švicarskoj.
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je prošle sedmice poslao pozivnice predstavnicima 30 zemalja za učešće na konferenciji, ali ne i Iranu, koji podržava Assadov režim, podsjetio je AFP.
“Što se tiče iranskog učešća na ‘Ženevi 2’, Iran odbacuje svako nametanje preduslova učesnicima”, rekao je Zarif na konferenciji za novinare u Bejrutu, gde se nalazi u okviru turneje po regionu, tokom koje će posjetiti Irak, Jordan i Siriju.
“Ukoliko Islamska Republika dobije zvaničan poziv da učestvuje, i to prema kriterijima koji se odnose na druge strane, to će i uraditi, ali ako ne budu postavljani nikakvi preduslovi”, kazao je on.
Zarif je rekao da sirijsku krizu mora rešiti sirijski narod, druge strane mogu pomoći da se pronađe političko rešenje, a ne da se ponašaju kao sudije koje će postavljati uslove za dijalog.
Zarif će ove sedmice posjetiti Siriju, a u četvrtak će u Moskvi razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Danas smo razgovarali o mogućnosti da pokušamo podstaći primirje. Možda lokalizirano primirje u Halepu”, rekao je američki državni sekretar John Kerry novinarima u ponedjeljak.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da su razgovori s Kerryjem bili konstruktivni, ali je ponovo naglasio važnost uključivanja Irana u mirovne pregovore u Ženevi, zakazane za kraj januara.

Kako prenosi AFP, Kerry je rekao da Iran može prisustvovati pregovorima ukoliko se složi s tranzicijom vlasti u Siriji, što je već odavno kamen spoticanja.

Kerry je kazao novinarima da će mirovni pregovori u Ženevi biti teški, ali da moraju početi što prije.

Razmjena zarobljenika

Lavrov, Kerry i specijalni izaslanik UN-a Lakhdar Brahimi su, također, razmotrili mogućnost razmjene zarobljenika u Siriji.

Kerry je rekao kako mu je Lavrov kazao da je Assadova Vlada spremna otvoriti neke humanitarne koridore, uključujući i one u opkoljenoj istočnoj Ghouti.

Politički analitičar Kamel Wazne rekao je Al Jazeeri da Iran i Saudijska Arabija moraju sjesti za isti sto u cilju okončanja konflikta.

“Dosta pozitivnih stvari se može desiti. Konačno, Amerikanci i Rusi se slažu, žele kraj rata na Bliskom istoku, ali nije dovoljno da to samo žele Rusija i SAD. Mislim da je ključno i to da Iranci budu za istim stolom. Konflikt između Saudijske Arabije i Irana je trenutno problem”, rekao je Wazne.

Mirovni pregovori, čiji će moderator biti Brahimi, počet će 24. januara u sjedištu UN-a u Ženevi.

U međuvremenu su aktivisti saopćili da je oružana grupa Islamska država u Iraku i Levantu, povezana s Al-Kaidom, usmrtila desetine rivalnih boraca u posljednja dva dana te preuzela većinu teritorije koju je ranije izgubila u sjeveroistočnoj sirijskoj provinciji Raqqa.

Jedan aktivista, koji se javio iz te provincije pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je ubijeno najmanje 100 boraca iz grupe Al-Nusra front, također povezane s Al-Kaidom, i grupe Ahrar al-Sham, prenosi Reuters.

Žrtve u Qantari i Raqqi

Te borce su, navodno, uhapsili pripadnici ISIL-a u Tel Abyadu, na granici s Turskom, u obližnjoj Qantari i Raqqi.

“Nekih 70 beživotnih tijela, uglavnom s prostrijelnim ranama glave, prevezeno je u Državnu bolnicu Raqqa”, kazao je aktivista.

“Mnogi ubijeni su ranije ranjeni tokom borbi. Nije bilo bitno što su Al-Nusra front i Ahrar al-Sham ideološki slični ISIL-u”, dodao je on.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi ovaj izvještaj.

U borbama između ISIL-a, rivalnih naoružanih grupa i umjerenijih opozicionih boraca ubijene su stotine ljudi u proteklih 10 dana.

Jačanje ISIL-a zabrinulo je zapadne sile, koje traže od opozicije da prisustvujue mirovnim pregovorima u Ženevi za 10 dana.

Američki državni sekretar je rekao nakon sastanka Prijatelja Sirije u nedjelju kako je uvjeren da će opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće prisustvovati pregovorima.

SNC će do sljedećeg petka odlučiti hoće li ići na mirovnu konferenciju.

Stanje u Siriji je katastrofalno, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Međunarodnoga komiteta Crvenoga križa Peter Maurer, pozivajući vlasti da omoguće dopremu humanitarne pomoći stanovnicima.

Humanitarna katastrofa

Istovremeno, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija su osudili prekid kampanje vakcinisanja djece protiv poliomijelitisa u pokrajini Raqqa, na sjeveru zemlje, gdje se vode žestoke borbe.

“Veoma sam zabrinut zbog toga što je većina stanovništva direktno ili indirektno zahvaćena spiralom nasilja”, rekao je Maurer u saopćenju nakon trodnevne posjete Siriji.

Zalihe hrane i lijekova su potrošene, posebno na područjima u okruženju režimskih snaga, dodao je, rekavši da je pozvao sirijske čelnike da što prije omoguće dopremu humanitarne pomoći.

Stanje je vrlo teško u palestinskom izbjegličkom logoru Yarmouku, u Damasku, koji je pod opsadom sirijske vojske i u kojem, je zbog nestašice hrane i lijekova, u tri mjeseca umrla najmanje 41 osoba, upozorio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

UNICEF i SZO su  izrazili žaljenje jer je prekinuta kampanja vakcinacije protiv poliomijelitisa u pokrajini Raqqa, gdje se vode silovite borbe između pobunjenika i ISIL-a.

Polio je “ozbiljna opasnost za sirijsku djecu i u regiji, jer može ostaviti trajna oštećenja”, ističu te dvije agencije, koje su u decembru počele kampanju pošto su u Siriji otkrile 17 oboljelih.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Borci Al-Kaide su pod sve većim pritiskom i to na dvije fronte – u Iraku i Siriji. Grupa poznata kao Islamska država Irak i Levant je pod napadom pobunjenika u Siriji. U Iraku je u toku vojna operacija s ciljem da ih se istjera iz pokrajine Anbar.

Published On 05 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO